Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag har hittat rådjursspillning som ser ut som det har en tunn, vit, heltäckande hinna.
När man tittar på det i mikroskop så är ‘hinnan’ små vita knortar.
Ser hyfmattor ut så eller är det någon sorts svamp/mögel?
(Tyvärr för litet att fota för mig.)
en fråga om svamp som växer i häst gössel vid den här tiden brunaktig med svarta skivor tack sam för svar
Tittade runt här på guidens länkar och hittade då en text som berättar att två arter av musseron tydligen kan ses som en och samma art. Jag klistrar in denna länk:
http://goliatmusseron.blogspot.com/2010/05/kragmusseron-och-tegelrod-kragmusseron.html
För omkring 10 år sedan fanns det massor av murklor i närheten av alm. Nu har almsjukan här i Skåne nästan dödat alla almträd, åtminstone i Helsingborgstrakten. Följden av detta har blivit att toppmurklorna i stort sett har försvunnit. Märkligt, jag vet inte säkert hur det är med mykorrhiza när det gäller murklor. Hoppas att någon annan vet!
Associerar lite till Jan A. Jag hade oxå med mig de små ut i skogen på en kort utflykt till Christinelund och där är det sumpig, fuktig ädellövskog och där hittade vi oxå Ormbär, Paris quadrifolia men då i lite mer “normal” miljö. Däremot så hittade jag faktiskt om än dock gamla så ändå, Ostronmusslingar på inte så “normalt” substrat, mina första på Ask!?
Den första gick till Trollträsket där vattentillgången var riklig och helt omöjliggjorde trolljakt. En ensam trana spatserade där på jakt och en underårig prins räddade sig upp i granskogen.
Nära badstället hittade den yngsta i gänget – och mest jordnära - något bland mossorna på en levande granrot som bör kunna vara brunskål.
Har för första gången hittat toppmurklor. Fanns i en syrenberså 3 mil väster om Karlstad. Ägarna till bersån bedyrade att det aldrig växt några toppmurklor där förut.
Är det någon som vet om det är vanligt med toppmurklor i södra Värmland????
Hej några frågor från en nybörjare…
Jag undrar när det börjar dyka upp murklor i Västerbotten?
Finns det andra matsvampar att plocka i vår?
Har ni några tips på var man kan hitta murklor, finns dom på kalhyggen av tall?
Mvh