Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
de här fina riskorna ser nästan ut som blodriskor men är mörkare, det blev tyvärr dålig bild eftersom jag inte hade kameran med i dag ut till skogen, sen undrar jag om det är att bara skära min enda mandelriska i skivor och lägga in i frysen, det var dagens fråga och så har det kommit en massa rimskivlingar runt Haninge idag bara så ni vet.
hej alla
funderar på att skaffa mig lite bättre böcker om släktet russula
vilken rekomenderar ni per marstads- kremlor i norden eller
fungi of switzerland. vilken är mest representativ för norra sverige?
undrar greger
Jag har ett antal asiatiska bärplockare i Sverige.
I fredags åt 6 thailändare vit flugsvamp (i Thailand finns inga giftiga svampar,så de tror att alla svampar gär att äta),
3 av de är i rigtigt dåligt skick
o. behandlas i Lycksele sjukhus!
De blev illamående 4-5timmar efter
att de åtit svampen,de fick första hjälpen i form av kräkmedel och koltabletter ca 6 timmar efter intaget,och dialys ca 8 timmar efter.
Någon specialist som kan spekulera i utgången?
De här tre har tydligen ä...mer…
.... närmare den sista, ska jag till trakten kring Nora - Lindesberg. Har någon tips på bra skog i närheten? Växer det rödgul trumpet i området kanske?
Jag blir så glad om någon kan rekommendera ett bra ställe, min fasa är att komma hem på söndagen med tom och innehållslös korg…. ;)
Tack ! alla som engagerat er i mitt “svamptrauma” vilket förmodligen givit mej en helt annan syn på faror i svampskogen SAMT giftinformationens tilförlitlighet !? (de skall nu anmälas ! )Jag är hemma nu i brist på sängplatser på sjukhuset. Dricker kol va 4de timme. Mår bra… so far ! Jag skall följas tätt och regelbundet med blodprover de närmaste dagarna. jag har läst alla era försök till artbestämning av svampen och förundras över vilken kunskap som finns här. Järnklorid ...mer…
Igår har jag plockat svamp och kokat i en kastrul med bara soppar i olika slag. Jag tror att jag har plockat några örsoppar. Efter kokningen blev nogra svampar rosafärgade och jag misstänker att det är just örsopp som blev rosa. För att jag aldrig har sett andra soppar i sådan färg. Har någon erfarenhet? Jag har fryst ner allihopa.
1 - Kan det verkligen vara blomkålssvamp jag hittat??
Den växte på en mossig obestämbar stubbe med 2 täller bredvid.
Ca 25 cm tvärsöver, lite speciell lukt. Skör i köttet.
2 - Är den för stor/gammal för att smaka på om det nu är en sån? Den har börjat bli brun o lite sliskig längst ned men i mitten högst upp är den fortfarande relativt fin.
Är det bara att ta bort det som är dåligt eller är hela svampen obrukbar.
Är det bara att rensa o steka som vanligt?
Sällsyntaste fynden hittills i år är brandticka på en ny fyndplats!
Slöjvaxskivling också en ny fyndplats (långt från förra fyndplatsen som tyvärr är borta)
Två stycken nya ramarior för mitt område.
Om spindelskivlingarna och vaxskivlingarna kommer igång så kanske det fyndas något där med!
Hej! Trodde först denna var en sotvaxskivling, men det stämmer ju alls inte med skivorna. Denna är lite spenslig och lite drygt en dm hög. Har sett dem flera gånger i granskog växandes i mossa/barr. Hatten har ett rödstick på bilden som inte stämmer med verkligheten, den är mer chokladbrun.
Tacksam för hjälp!