Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
För ett par dagar sedan kom Svensk Mykologisk Tidskrift nr 3, 2008 i min brevlåda, helt oemballerad, och på så vis utsatt för väder och vind. Som tur är så var det uppehållsväder den dagen.
Är det någon mer än jag, som tycker det är en riktigt dålig idé att skicka ut en påkostad tidskrift med - för en gångs skull - bilder utan färgstick på det här sättet, så ta kontakt med SMF:s styrelse och tala om vad ni tycker. Kanske ändrar de sig då till nästa gång.
Var det någon mer som såg inslaget om bl a bombmurkla i Mitt i naturen? Det var ju ett tag sen det visades och tyvärr finns det inte kvar i svt/play.
Biologen Mats Karström som inslaget handlade om har räddat över 100 gammelskogar och tom flyttat en hel äng pga en sällsynt art. Bombmurklan hittade han i Messaure värnområde som ligger i Vuollerim i Jokkmokks kommun. Här kommer två intressanta länkar: http://www.kuriren.nu/arkiv/2005/07/04/Nyheter/2010067/Flyttlass-med-%E4ng.aspx
http…mer…
Hej, JAS! Jag var i Dalby Söderskog fredagen samma vecka, tog med mig din beskrivning, kartan och bilden på svampen. Trots allt detta lyckades jag inte hitta någon vit skivling. Tyvärr.
Den här kameran vore kanske något för den som tänker rapportera svampar etc till Artportalen.
http://m3.idg.se/2.1022/1.206297/nikon-coolpix-p6000-cool-kombination
Hej Hans v E. Angående Raggdvärgsmusslingen/Gråskålarna.
Jag har hela tiden antagit att de små “skålarna” har utvecklats till dvärgmusslingen. Men det kanske är så då att de 2 arterna lever intimt tillsammans. är det skålar och musslingar på mina bilder. Det kommer 2 serier så kanske du kan förstå hur jag tänkt, tyvärr är några inte av högsta kvalitet.
Här är Siggan en köttätande blomma, Sarracenia, jag köpte förra sommaren. Jag gick sedan på Botaniska i Göteborg och såg deras underbara utställning “Glupska skönheter” och köpte en bok med samma namn av Magnus Neuendorf (känd i svampkretsar iaf i Göteborg) När jag läste den förstod jag att Siggan inte skulle överleva. Men döm om min förvåning, hon trivdes alldeles utmärkt gillade mina egenfångade flugor, växte så det knakade och började t o m blomma. En blomma som fort…mer…
Nu har jag löste frågan om vad det är för svamp!:)
Ordn. Atractiellales (gelésvampar), Fam. Phleogenaceae. Phleogena faginea (Fr.: Fr.) Link.
Beskrivning. Pulverklubba är en liten, 3–7 mm hög gelésvamp. Fruktkroppen är först vit senare beigebrun till mörkbrun, skaftad och med ett rundat huvud i toppen (till det yttre liknande klövsvampen, Onygena equina). Huvudet är 1–3 mm i diameter och först täckt av ett tunt skikt som omsluter den sporbildande vävnaden. Vid mognaden bris…mer…
Jag minns att flera av er nämnt att om man hittar kantöron så ska man kolla efter trollhänder. Hur vanligt är det att man hittar händerna i närheten av kantöronen?
Frågan kanske är dum, men då jag har kantöron i hagen så finns det kanske hopp om trollhänder?
Vad växer de på? Hur långt ifrån kantöron brukar de växa? Vilken mer info kan ni ge som underlättar sökandet?
Tack i förväg och ha en trevlig helg
Ni som har gjort det, ett flertal vet jag, kan väl länka till svampguiden tycker jag.
Mkt. intressant läsning.
Gunhild du har väl trollhand, alf bl.a lackticka, grymt kul läsning.
Försök länka till svamguiden så alla får ta del av det:)
Bara lärorikt och intressant.