Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Det verkar vara en svamp, för den tycks ha skjutit bruna sporer runt omkring. Växte pa död ek. Något tips?
...i SthlmsomrÃ¥det? Tänkte mig ut i morgon…
Hej!
Kontaktade Livsmedelsverket för att kolla hur länge svampen håller i frysen. Svampen har omhändertagits och förkokats direkt efter skörden. I svampböcker anges ett par år. Själv har jag ätit mycket äldre svamp, som smakat utmärkt. Här svaret från Livsmedelsverket:
Hej Hans.
Det finns nog ingen som kan ge ett klart svar pÃ¥ exakt hur länge fryst förvälld svamp hÃ¥ller sig. Klart är i alla fall att den hÃ¥ller sig i mÃ¥nga Ã¥r. Det finns ju knappast nÃ¥got fett i den ...mer…
Det var visst ingen som såg min fråga långt ned i den gamla tråden så jag lyfter ut den här för jag vill gärna veta..
Detta ska visst vara rökslöjskivling.
På de jag tittat på så verkar nästan alla ha
1. liknande en tunn “söm” pÃ¥ hattkanten.
2. En svag ring under hatten.
= Är det detta som är typiskt rökslöjskivlingen?
Tog ett litet smakprov och kan man inte att likna smaken vid något annat än ärtor/metall så får väl det duga som referens.
De var som sagt inte otÃ...mer…
undrar om det är någon som vet var man kan hitta bra fakta om innehållet av vitaminer och mineraler i olika matsvampar??
alla tips är välkomna!
tack!
I dag sprängdes 800 liters gränsen med Trattisar för i år.Nu är det färdigplockat för nu har vi så det räcker.
Tjillevippen!!
SvampMaja
Tog en härlig promenad i en bokskog idag vilket resulterade i en del undringar….kameran var med sÃ¥ tja vet ni vad det är jag har pÃ¥ mina bilder sÃ¥ tar jag tacksamt emot svaren :)
Växte i kanten på en grusväg
hej,
jag har tittat i många svampbøcker och aldrig hittat någon beskrivning på en giftig rørsopp/svamp.
Ær det så att inga rørsoppar/svampar ær giftiga?
För några veckor sedan hittade jag en kremla som luktade intensivt mandel/marsipan/björnklister. Den var ( om jag minns rätt) vit på fot och skivor, och ljust tobaksbrun på hatten. Den luktade riktigt gott faktiskt, men jag tog inte hem någon för närmare undersökning, och hade ingen kamera med mej. Någon som vet vad det var?
Just nu puttrar gamla slemmiga tegelröd och svavelgul slöjskivling i en stor gryta pÃ¥ min spis. Jag hoppas jag skall fÃ¥ ur mycket gul färg av dem. De var riktigt gamla när jag plockade dem jag fick använda hundarnas bajspÃ¥se för att kunna ta i dem sen la jag dem i en gammal nylonstrumpa och de har nu kokat tillsammans med ullgarn med fyra olika betningar+obetat. PÃ¥ bilden syns hur det blev. Första trÃ¥den är obetad, andra är alun, tredje är tenn, fjärde är koppar och femte är jÃ...mer…