Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag förstår inte riktigt begreppet vad är det “ängsgranskog” ? Har läst det i Nylens svampbok. Hur kännetecknas sån biotop?
I gläntan av en dunkel löv/granskog med fukt och diken, hittade jag ett helt gäng kottformade, vita svampar, den stora med delvis svag nyans av rosa. De växte på en ganska grov, liggande och äldre björk. Tyvärr hade temperaturen passerat fem minusgrader, så svamparna var stenhårda. Den största var ca 7x5 cm. Har någon en aning om arten? Gumbodahamn, nära Västerbottenskusten i dag.
Efter att ha tittat på ett antal plättar som Vårplätt, Vedplätt, Skålplätt och Rynkplätt så tycker jag det ligger närmast till hands att det är Rynkplätt jag fotograferade i Stora Flytens naturreservat. Har jag rätt i mitt antagande?
Plats: Stora Flytens naturreservat 4 mil NV om Västerås.
Tid: 2020-11-08.
Kalmar. Blandskog. Växte rätt djupt ner i mossan/gräset och var svår att ta fram. Växte ihop med trattkantareller och kantareller i en dal.
Hej! Denna svamp växer i vår mossbevuxna gräsmatta vid vår sommarstuga utanför Hallsberg. Först trodde vi att det är svart trumpetsvamp, men efter att ha kollat noga verkar det inte stämma. Någon som sett denna och vet vad det är?
En del musseroner - fyller svampkorgen bra - men hur smakar de med eller utan förvällning? .Ätliga?
Just nu - 8 november - kryllar det av ringar med höstmusseroner på ängarna i Täby. Har själv goda erfarenheter av denna svamp.
Har aldrig sett gyllenskivling annat än på bilder, men jag kan inte komma på vad detta skulle vara annars…
Den var betydligt gulare i verkligen än vad som ville fastna på bilderna.
Tyvärr fanns inga fräschare exemplar, ringen var illa åtgången och inte sådär tydlig, uppåtstående och rynkad som man ser på bilder…
Växte i gräs vid foten av en mycket stor ek.
Mild och god smak och svag, angenäm men svårbeskrivlig doft.
Den största hatten stor som ett kaffefat.
Hatten fast o…mer…
Det är stora mängder vit hattmurkla i bokskogen där jag brukar plocka Karljohan. Är det någon som testat att äta den o är det värt besväret att plocka?