Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Efter ett hellyckat smakexperiment vill jag nu spara de sotvaxingar jag har så att jag kan ta fram dem när det skall vankas gourmetförsök (läs mer lite senare i svamp/smak-tråden).
Frågan är vilket sätt som är bäst att spara dem på.
- Frysa in “råa”?
- Torka?
- Förvälla i sitt spad?
Det jag vill är att bevara svampens konsistens så långt som möjligt. Hur blir blötlagd torkad sotvaxing? Upptinad?
Har ju kommit en hel massa små trattisar. Hur länge dröjer det innan dom är plockfärdiga??
Hejsan!
Jag är en nybörjare i svampvärlden och undrar om det är för sent för att plocka Karl-Johan i trakterna runt Luleå, med tanke på att det börjar bli ganska kyligt på nätterna?
Tacksam för svar
Mvh
Mattias
Hej,
Idag har jag plockat mina första svampar. De växte i en ekdunge och såg för goda ut för att bara gå förbi. Tänkte be om hjälp med att höra om någon vet vad detta är.
Har bläddrat i en svampbok men alla bilderna är ju tecknade så jag finner ingen rätsida. Blir förstås tacksam för förslag innan de blir förstörda. De ligger på en tallrik så ser ni ungeför hur stora de är. Foten var ganska hård att bryta av sonen 8 år fick ta i. Tack på förhand. /Thomas
är i behov av någon som kan hjälpa oss med att plocka vit flugsvamp och lömsk flugsvamp åt oss, vi finns i luleå och här finns inte dessa svampar.
vi ska göra en studie av dessa två svampar därför vi söker någon av dessa men gärna båda två.
snälla hjälpa oss.
Hittade ganska många av denna sort, tog tyvärr inget kort på den. Liknade i mycket kungschampinjon men jag tycker att hatten på den jag hittade var betydligt mörkare samt att fjällen var svarta. Storleksmässigt så hittade jag exemplar med hattar på allt från 8-25cm i diameter. Någon som har en ide?
Jag har nu lägenheten full med torkad kj, blodsopp, brunsopp, tegelsopp, och undrar om det är smakmässigt ok att blanda dom i burkareller om dom ska förpackas var för sej? När jag tillagar den direkt steker jag all svamp för sej, ska jag göra samma med den torkade? Jag förstår att det är en smaksak, men jag vill ju få bästa möjliga resultat och godast möjliga smak på min risotto nån gång i februari… :)
Hej
Jag har vid ett flertal tillfällenstött på en svam psom till en första anblick ser ut som en fingersvamp men när jag drar iden är det mer som “blad” som sitter tätt samlade. Färgen är mellanbrun och svmp"tussarna” är ca 11-15 cm höga och till storleken som en liten hand. Har letat efter bilder men inte sett någon som är det minsta lik. Ska vid senare tillfälle försöka fotografera den. Vore roligt att veta vad det är av någon kunnig.
Går det bra att koka in och frysa trattar? Så skrymmande att torka..
Var och plockade kantareller igår och hittade då en lite annorlunda svamp bland kantarellerna. Den var mer tjock i stammen med en liten gul hatt och gul inunder. Den var lite blek på skaften. Likna nästan karl johan fot men var mer blekgul. Undrar om den går att äta?
Hej!
Jag har precis utökat mitt svampplockande till att innefatta även trattkantareller och rödgul trumpetsvamp utöver den vanliga gula kantarellen! (Nästa år tänker jag öka med Karl Johan också!)
Nu till min fråga:
Finns det andra liknande svampar som har ihålig fot, eller kan jag vara säker på att det är rätt när foten är ihålig?
Heheheh nu kommer den frågan som INGEN ställer eftersom INGEN lämnar ut den infon.Men kanske finns det nån som plockat sig mätt det här året o vill dela med sig.Jag är personen som går i skogen o ser knappt svampen om jag så står på den…..suck igår fick jag kanske en dl….........har hellre aldrig fått mer var jag än har vart.Från munkedal o ner till alingsås…....seså maila nu till mej ditt hemlis ställe i alingsås,vara eller trollhättan så fler får äta kantarellmack…mer…
Hejsan..
Har varit på en underbar semestervecka i Fulufjällets nationalpark och fotograferat. Nu är jag tillbaka på detta härliga forum och skriver nu medans jag förkokar mina kantareller från igår…
Vill ni se bilder från nationalparken kan ni gå in på min hemsida http://www.jg-natur.se och sedan klicka er in på Fototavlan för att sedan klicka på just Fulufjället…
mvh // Johannes