Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
...var jag inte ensam om att äta föränderlig tofsskivling ensam.
Maken tog bra många smakbitar när han hörde mig mumsa.
Smörstekt kryddad med salt han upplevde ändå en svag löksmak.
Någon annan som känner igen det.
Jag kan fortfarande inte ranka den som något annat än nr 1.
Snart ska jag steka blodsopp
Jag letade bilder på en speciell svamp och hittade denna sida:
http://www.biopix.dk/Default.asp?Language=sv
Massor med bilder på bla svamp men även allt som hör naturen till. Lätt att söka och bra bilder.
Den kanske är välkänd och ni redan känner till den men jag slänger in det ändå.
Den här gula och bruna soppen hittade jag vid en grov ek. Foten var inte gul helt igenom och hattskinnet var helt torrt. De enda larvangreppen var ett par grunda hål på hatten; så gott som orörd. Svampen vägde inte mindre än 650 gram, som synes är det en rejäl sak. Den hade en liten men distinkt syrlighet i smaken (kanske särskilt rören på hatten), men framför allt smakade den saffran, märkligt nog.
Min bästa gissning var “eksopp”, men det är uppenbarligen något helt annat. Vad…mer…
vid ett besök i Trosatrakten hittade jag en svamp som var alldeles gul, utan nätådring den blånade starkt när jag tog i den, strax bredvid stod det en klen Eldsopp , jag tror att jag hittat Boletus gabretae (nordic macrom) som ibland gäller för att vara en egen art ibland en färgform av B.luridus vad säger ni andra *
Jag har varit ute i två dagar nu och letar efter svamp. Idag hittade jag en mindre mängd smörsopp på ormberget som jag nu stekt i smör, mums! Jag hittar däremot inga Karl-Johan. Finns det någon som skulle vilja dela med sig med sitt smultronställe eller något halvbra ställe?
Eller kanske har du några andra tips på andra svampar?
Tacksam för alla tips jag kan få.
Om matsvamp från Systembolaget.
http://www.systembolaget.se/MatochDryck/Menyer/V%C3%A4lkommen+till+svampriket.htm
Ni som plockar massor av karljohan
hur länge håller de sig innan man torkar dem.
Det ryms ju inte så mycket i torken åt gången
Det finns hur mycket smörsopp som helst, men den är kladdig att ta hand om. Har ni något bra tips om hur man hanterar den?
Idag när jag var ute en runda så fann jag dem.
Min favorit - skäggriskan.
Jag blev så till mig, så jag högt och tydligt sa:
- Men där är ni juh, mammas bebisar!
*Vilken tur jag var ensam i skogen* :-)
Sen hittade jag även en liten ensam skogsriska.
Men det jag undrar över är den gulliknande riskan.
Vad jag vet så finns det knappast en gulriska, eller så är det jag som blivit för gammal och missat det.
Någon som vet??