Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
En ny medlem i kantarell familjen kan nu vara upptäckt? Vi var ute och plockade vanliga tratt kantareller här om dan. Vi hittade en hel del. Men när vi hadde torkat dem, vilke vi gjorde i ugn blev en del svarta. Hur kommer det sig?
Vad betyder “lyophilized mushrooms”?
Vilken del av svampen är “hymenphore”?
För ett tag sen la JAS ut bilder + recept på en trattkantarellpaj som såg mkt god ut. Jag kopierade receptet men där följde inte med ngra instruktioner, o nu har jag förgräddat ett pajskal o behöver lite hjälp! Ska man steka svampen innan den läggs i pajen? Skall osten (gräddkvibille, riven gréve + riven parmesan) blandas i äggstanningen el. hur/när tillsätts den? I receptet stod det 8 l trattkantareller, det måste väl vara fel?? Skulle bli mkt tacksam om ngn vill svara på dett…mer…
Jag har hört talas om Frostvaxskivling först nu genom det här forumet.
Jag har varit ute här i “min” skog och letat men inte hittat något.
Jag har mycket tall här och det är sandjord. Det finns tyvärr inte renlav där jag har tittat.
Är det någon som har några tips om någon annan marktyp som jag kan söka efter?
Bör det hellre vara margare marktyp som t. ex. tall med hällar?
Hittade detta när jag letade svar på mina frågor
Reservatet bildades för att bevara uddens bestånd av masurbjörk. Masurbjörken anses vara en variant av vårtbjörk som har en speciellt mönstrad ved, beroende på en störning i kambiet (trädets tillväxtzon). Masurbjörkarna är oftast korta och knotiga, och har krokig stam med tjock och uppsprucken bark.
Min undran är då. Kallas det inte Masurbjörk först när trädet är skördat och uppsågat för det finns väl ingen Björk med l…mer…
Jag har varit ute och cyklat en runda i södra HBG och det blåser, regnet hänger i luften och det är +5 grader. Men det otäcka är att jag den senaste veckan har observerat Sidensvansar vid 3 tillfällen inne i tätbebyggt område, det brukar vara ett varsel om en tuff vinter, fy jag vill flyga söder över och vara borta tills det börjar “öffsadröppa”!?