Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hittade ju Hjorttryffel i mitten av mars, de har legat i en skål sedan dess och torkat. En hade jag delat på och smakade lite på den…. Jag fick en väldigt behaglig smak i munnen som satt i vääääldigt länge. Den anses ju oätlig (inte giftig hoppas jag).
Hur är det med Hjorttryffeln egentligen?
Ja do har man varit ute första turen för i år. Då sprang jag på “kantarellstället” med stort K. Problemet var att allt var i storleken tio öring till en krona. Hur länge bör det ta innan man skall dit igen och skörda? Bor i södra Stockholm.
Fåglar är lättare att artbestämma än svampar, framförallt som fåglarna låter mer och rör sig snabbare än svamparna. I min nya gräsmatta i sydöstra Skåne paraderar dessa bredhattade (ø≈20 cm) exemplar. De är skuggade av ett enormt körsbärsträd och en ännu större kastanj. Tre meter bort står ett aningen mindre exemplar. Jag har vare sig luktat eller smakat på dem. Vad kan detta vara?
Var ute och plockade, blev väl någon liter kantarell, fem brunsoppar och en rad andra grejer som jag skulle vilja ha lite identifieringshjälp med.
Först har vi två riskor; vit mjölksaft, växte i blandskog. Är det ätlig eller skräp?
Sen några röksvampar; är det något att ha? Jag får det till gyttrad röksvamp, men de är mycket brunare än bilden jag har i min bok.
Och om de är något att ha, hur ska man tillaga dem?
Till sist en sopp jag är lite fundersam över, är det en g…mer…
Vet inte om jag klarar det här.
Jag skall försöka bifoga en artikel om Stjärnhovstryffel. I annat fall finns den i dagens UNT.
http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=77-AV_ID=637180,00.html
Jag har inte varit och kollat så mkt svamp här uppe i Norrbotten innan jag flyttade tillbaka hit för 1,5 år sedan och efter ha bott i Uppsala så har jag blivit “svampbiten” och är nyfiken på vad det är för svampar man hittar, ätliga samt oätliga. Här jar jag kort på en sorts svamp som jag inte hittar i min svamp bok eller på nätet.
Kan någon hjälpa mig att stilla min nyfikenhet?
Jag undrar om någon kunde rekomendera en bra svampskog runt Hörby Skåne?
Har varit ute nu två är i rad utan att hitta något intressant och jag vägrar att ge upp. :)
Tack på förhand