Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hallå där! Jag har ett gäng med motaggsvampar som ligger och väntar på att bli anrättade. Ska man, likt t.ex. skäggriskor, koka dem i lättsaltat vatten i ca 10 minuter och sedan skölja dom i kallvatten innan vidare tillredning, eller hur var det? Tacksam för svar!
Tack för din hjälp i fredags med att hitta svampreceptboken som fanns på Nordkalottens antikvariat. Vad jag kan utröna av mail från dem så ska den snart vara på väg till mig. Det ska bli spännande att prova nya recept för en “sylt- och saftmaja” som jag!
Tusen tack!
Hej.
Vi gjorde följande test för att komma fram till att det var en kremla.
1. tumtryck mot skivorna (mörknade inte och “vecklade” ut sig igen.
2. konstaterade att man inte kunde få ut tågor/remsor från foten.
3. bröt en bit på hatten, blödde ej.
4. tunga på skivorna - brände ej.
5. smakade en liten bit - ingen brännande smak. Mao detta bör enligt konstens regler vara en kremla.
Ute i naturen så kunde vi inte känna någon skaldjursdoft men nu här hemma tycker vi oss kunna känna…mer…
finns der cd med svampguide….nogen som vet???
Det har varit en bra dag i skogen. Det finns mycket av trattkantarell men plockade bara några, samt en blandning av gula kantareller sv trumpet och blek taggsvamp det räcker bra för en svampmåltid åt mig, det är bara så härligt att vara i skogen. Och så hittade jag några ???? som kommer att dyka upp efter hand här på forumet för hjälp med bestämmning.
Kan någon bekräfta om det är Kremlevaxskivling - Hygrophorus russula jag hittat?
Hittade ganska många frostvaxingar i dag.
Hur blir dom bäst?
Förvälling eller torkning?
Hej svejs..
Har hittat så mycket kantareller så jag inte kan ta hand om fler nu. Är det någon som har ngt tips på var man kan sälja kantareller i Linköpingstrakten?
Jisses!!!
Detta måste vara det bästa året vad det gäller Rödgul trumpetsvamp sen jag började plocka svamp. (30 år)
Jag har ett ställe strax utanför Nyköping och svampen tar aldrig slut. Jag har tagit dit vänner och jobbarkompisar och alla har plockat massor men det finns lika mkt kvar. Fantastiskt!!!
Det är ju en underbart god svamp!!
är det någon som kan tipsa/avslöja ett bra kantarellområde, jag har letat lite överallt men bara funnit några!
Hittade en svamp i dag som jag aldrig hittat förut.
Nu har jag äntligen lyckats identifiera den.
Kremlevaxskivling - Hygrophorus russula. Verkar vara en ganska ovanlig art.
Står inte så mycket om den.
Någon som vet om den är god.
Om det är en matsvamp kan man ju lika gärna smaka när man nu ändå har plockat den.