Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag har läst inläggen kring torkning av kantareller. Många negativa svar men dessa verkar mest vara baserade på litteraturen. Finns det någon som har positiv erfarenhet av torkning av dessa delikatesser? De säljs ju torkade i butik till högre pris än både trattisar och KarlJohan? Torkning är ju trots allt en bra metod för annan svam så varför skulle det inte funka för kantarell?
Hur går jag tillväga om jag vill förvara färsk svamp några dagar.
Den liknar “Galerina marginata”, men växer istället på gräsmattor. Utseendet är väldigt lika. Vad kan det vara för något.
har hittat mycket av den i sogndal norge.och undrar om någon känner till hur man lagar till den och om det går att torka den
jag har fått mängder av Stinksvamp på min tomt i Sörmland, de står i en rosenhäck och är mycket svåråtkommliga. jag vill inte ha dem där. kan någon ge mig ett råd om hur jag blir av med dem?
Roshäcken vill jag inte ta bort eftersom den har stått där i c:a 60-70 år.
Finns det kantareller på norra Öland?
Är nyfiken på om någon mer har hittat violett fingersvamp(clavaria zollingeri). Vi har funnit den i gammal ängsmark i år, även regniga sommaren 2000 på samma mark. Hälsningar Ingrid o Anders
Hatt två centimeter
ljusgul krusig nedvikt kant som nästan skymmer skivorna.
åsar på undersidan som en kantarell.
tycks växa i klungor.
Jag har funnit flera ex. av en obekant taggsvamp som inte finns i mina svampböcker. Den är läderartad som trädsvampar kan vara men den växer i djup mossa. Stor som en ordinär blek taggsvamp med oval hatt (hjärtform) som är trattformad. I botten är den mörkt, mörkt röd, nästan svart, och har uppstående ljusa “piggar” som är böjliga. F.ö. är färgen runt den här mörka tratten beige (som hårt tunnbröd) med en dragning åt rosa. Undersidan har mörkt rosaaktiga taggar och hatt…mer…
Jag var ute och poockade härligt stora och god kantareller igårkväll. Nu har jag fått för mej att jag ska torka dom i en burk och ha på hyllan för det ser dekorativt ut och så vill jag kunna ta lite i såser och varma smörgåsar osv. Nu undrar jag om någon vet hur jag ska göra för att få bra TORKADE KANTARELLER? Tack på förhand…...
vad kostar kantareller och mäter man i liter eller kilo?
I äldre svampböcker finns det en mängd mindre svampar som anges som ätliga, däribland sotriskan, cocosriska. I nya svampboken av Holmberg - Marklund är dessa svampar inte medtagna alls, trots att de är lätta att känna igen. Är dem ätliga eller ej?
/Pia
När du hava plockat denna läckra stensopp testa detta.
Tag en osthyvel och skiva upp svampen.
Stek den sedan i 1dl olivolja i tjugo- trettio minuter.
Salta så att en ganska kraftig sälta bliva igenkännbar.Koka sedan pasta, spaggetti, makaroni vad som helst. När pastan är färdigkokt häll av vattnet och häll påastan i stekpannan med svampen och olivoljan.
rör om och låt dra fyra fem minuter.
Mumsa sedan i dig detta, Supergott!!!
Blå nästan lila hatt.form som en ung champinjon.
bruna skivor vit fot. 6-10cm hög.
Växer i 20-30 årig granskogsplantering.
Vad är detta.
Är det någon som vet hur lång tid trumpetsvamp tar på sig att växa upp ur jorden i ca +25 grader.
Hittade ett kanonställe i Småland igår.
Det var fullt med gula pricka i marken.
Någon som har tips på svampskogar i Skåne?
Jag har läst att flera av er äter Stenmurklor. I Pelle Holmbergs bok “Nya svampboken” står det att den inte är helt ofarlig ens efter avkokning och att man kan bli förgiftad bara genom att vistas i samma rum där Stenmurklor finns.
Djurförsök har visat att djur som fått avkokta Stenmurklor i kosten visade upp större antal cancerbildningar och fortplantningsstörningar.
Jag låter i a f Stnemurklan stå där den står om jag ser någon.