Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Finns det någon som kan säga mig vad detta är för något?
http://www.odla.nu/album/data/kremlan/771_p4717.jpg
Jag har hittat en svamp som jag tror är Mandelriska. Allt i beskrivningen stämmer förutom att växtsaften är genomskinlig, ej vitt som mjölk. Smaken är mild. Kan det vara en Mandelriska trots detta? Det har varit kall väderlek den senaste veckan, om det kan påverka..?
Hej jag bor i skellefteå / ursviken och jag undrar när jag är i skogen om det överhela taget finns kantareller här uppe? och om det finns kan ni ge tips om vars jag ska leta ?
Har stuga i fjällen och brukat plocka gul kantarell, rimskivling och blek taggsvamp.
Finns det någon annan svamp som är allmän i fjälltrakterna och ätbar?
Jag köper upp Karl-Johan svampar, om det är någon som är intresserad av att tjäna lite extra pengar. Du får 10-20kr/kg beroende på kvalite.
Hejsan
Är det någon som har något tips på hur man tillagar denna svamp? Har tidigare bara gått förbi dem men funderar på att plocka några. De finns i mängder på vissa ställen.
Är det någon som vet hur de blir att torka?
Jag hittade massa fina Karljohan igår som jag rensade skar i bitar och kokade ur på spisen, det blev alldeles skummigt och luktade inte gott men jag fryste det iallafall och undrar…ska det skumma och vad kan jag göra med det?
Jag är nu hur förvirrad som helst…jag plockar endast svamp i sällskap med andra, 2 olika vänninor, det är bara det att de plockar olika svampar…har plockat det som jag tror är trattkantarell med en vännina flera gånger. Sedan var jag med den andra och jag tänkte faktiskt på att de svamparna var plattare och tunnare….nu när jag suttit här och tittat tror jag att det är gullnavling.Jag har frågat denna tjej som anser sig duktig och hon vidhåller att det är trattkantarell och ...mer…
Hej jag är nybörjare på svampar och igår hittade jag märkliga svampar.Det såg ut som brödtickor på ovansidan men hade taggar under och hela svanmpen var orange….de var stora ca 15 cm i diameter och smakade beskt…egentligen som jättetaggsvampar men inte alls samma smak.
Hittar hur mycket tegelsopp som helst, och nästan bara praktexemplar.
Finns det någon som kan ge mig tips om, vad de lämpar sig till för anrättning.
Jag har bara kokat ur dem, och sedan stekt dem och gjort en stuvning. Men då tycker min man att bitarna blir för hårda.
Vill därför gärna få några andra förslag på tillagning, eftersom det är så gott om dem.
http://www.odla.nu/album/data/kremlan/full_630_p4633.jpg
// Eva
Någon som vet hur en nejlikbroskskivling ser ut?
hur lagar man till den
Jag har idag hittat en svamp som jag aldrig sett förr. I blandskog på Järvafältet (STHLM-N) växte en samling svampar med egendomligt utseende. De såg alla ut som utslagna blommor, eller “stjärnor”. Helt symmetriska, spetsiga och ganska tjocka och styva “Kronblad”, utfällda likt en stjärna kring en röksvampsliknande blåsa i mitten. Färgen var svagt rosa. Vet någon vad jag hittat??
Har funnit märliga musseroner som jag inte sett förr..
Ljusbruna/ svag oliv fot och hatt. Ljusa/vita skrivor.
Lite knubbiga och svagt böjda i hattens from, lite som en kantarell kan vara.
Är det någon som sett sånna svampar och kan veta vad det är?
hallo,
has somebody information which parts of sweden are contaminatet from Tschernobyl ?
and therefore should no eat too much svamps.
Hej!
Jag gillar svamp i många former. Men ar fått in stink- eller liksvamp hemma i trädgården i syre´nbuskarna. Det är inte kul!!! Hela trädgården luktar lik. Är det nån som har tips på hur man /utrotar blir av med dom. Idag gräver jag upp dom och bränner upp dom.
HJÄLP!
Tommy
Hejsan, jag har plockat svamp i kanske två år, bara omkring där jag bor, och då enbart kantareller på ställen jag vet att de finns… Och det slog mig, att jag ha rinte sett flugsvamp sen jag var liten. så jag tog en promenad i 2 timmar idag, i regnet, och hittade ingen flugsvamp minsann, är det kanske så att de inte längre finns i samma utsträckning?
vad beror det på?