Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag är nybörjare på svampplockning. Jag vill helst plocka gula kantareller och undrar därför i vilken omgivning de växer och om de finns runt Stockholm?
Jag skulle vilja börja med lite mer avancerad svampplockning och har förstått att sporerna är viktiga för att skilja liknande arter åt. Vad ska man ha för verktyg för att kunna utnyttja sporbilderna som finns i böckerna? Kan någon rekommendera ett bra (och gärna billigt, förstås) mikroskop som passar för ändamålet?
Vad är det som gör att svampar växer?
Varför svartnar mina kremlor när jag försöker torka dem? Är det dålig kvalitet på grund av allt regnande, eller beror det på att de har växt för fort?
Hallo!
I veckan hittade jag ett par blodsoppar i en park under ett par bokar. Jag slog upp den i Nordsteths stora svampbok från 1994 och där stod det att den var “ätlig, men svagt giftig i rått tillstånd”. Stämmer detta eller inte. Det kommer ju nya uppgifter då och då. Kan någon ge mig ett bra svar?
MVH Roger Wiklund!
Hittade massa små kantareller som jag inte plockade. Hur lång tid tar det för dessa att bli stora?
Hej!
Jag sprang på en fin samling koralltaggsvampar förra året. Är de benägna att komma tillbaka år efter år? Förra året var de en aning gamla då jag hittade dem och jag skulle gärna vilja ha fler riktigt bra bilder på dem.
Önskar insikter om vilka kryddor som förutom salt är lämpliga för att lyfta fram svamparnas smak. Grädde är självklart men som bekant kaloririk. Vidare har jag hört att paprika skall vara bra men jag är inte övertygad. Främst är jag intesserad av kryddor och tillbehör till Kantarell/Karl-Johan/Trattisar och Svarta trumpeter. Tacksam för insikter och klokskap i detta ämne.
så slipper du sitta med det efteråt. I min svampkorg hamnar vare sig jord, barr, löv, sniglar eller larver, endast ren svamp. Det tar något längre tid att plocka, men i gengäld skitar inte svamparna ned varandra, med tidsödande rensning som följd. Även hatthud från ex.vis smörsopp avlägsnas.
Valinomycin är ett gift som härstammar från svamp, det fungerar som ett hydrofobt hölje för kaliumjoner. Vilka konsekvenser får det i kroppen, hur verkar detta gift?
Jag har glädjen att bo i ett område där det finns blomkålssvamp…riktiga delikatesser..har plockat ett antal och fler väntas…
Jag stötte på en röd flugsvamp som var citrongul istället för röd. Finns det gula varianter?
Jag är intresserad av en beg torkapparat! Gärna Evermat!
Hej,
Hur torkar man skogsriskor (tex pepparriska). Kan man torka efter avkokning eller måste man avkoka torkad svamp?
Finns det någon giftsvamp som liknar trattkantarell som
ihop med alkohol blir giftigare?
Jag skulle vilja att alla personer i Dala-trakten, som är inne på svampguiden, meddelar alla sina svampfynd, under denna rubrik. Jag vill helst läsa om tidiga fynd, av goda matsvampar. Jag längtar så efter att hitta t.ex årets första Nejlikbroskskivling, m.fl. Då kan det vara bra att höra om andras premiär-svampplock. Tack på förhand!