Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej!
Bifogar nedan en länk till en sida där det går att hitta mycket och bra information om matsutake.
Jag tycker att det borde finnas en särskild kantarellrapport unde “Prognosen”. Finns det fler än jag som tycker det?
Finns där någon som känner till om det har varit någon större skogsbrand i Sverige i år?Var och när?Året efter en skogsbrand är det väldigt gynnsamt för murklor..
Har spindelskivlingssläktet, (cortinarius )
fått sitt namn från mykologen, och författaren Bengt Cortin? Tänkte bara, deras namn är ju så lika. Tacksam för svar
Hej
Sitter just och funderar på (eller snarare drömmer) om den kommande svampsäsongen… Något som jag inte provat är att använda svampmjöl som krydda i såser etc. Det verkar för “lyxigt” att använda karljohan eller kantarell som “svampmjöl” så jag tänkte att kanske riskor skulle passa fint (skäggriska och blodriska). De har ju stark smak, vilket (enligt vad jag föstår)förstärks av torkningen. Men det kanske blir för starkt? Har någon provat?
Med tack på förhand!
Om man råkar förväxla exempelvis 3 fullvuxna exemplar
av vårmusseron med bolmörtsskivling, och sedan äter de,
dör man då?
Finns det rapporterade dödsfall av svampen i Sverige? Isåfall, hur många?
Har folk dött av den utomlands?
Om man redan har blivit förgiftad, vad gör man då för att häva förgiftningen, om man kan det. Tack för en bra sida!
/Jonis
jag undrar om det finns någon farlig svamp som kan förväckslas med stolt fjällskivling. gumman törs ej provaannan svamp än de gula?
jag undrar även om all svamp måste förvällas före tillagning.
Jag har ätit EN granblodriska i mitt liv, och det var bland det godaste jag ätit.
Det finns ju ganska gott om dem, men alla utan undantag, även de minsta, verkar vara larvangripna.
Är det så det brukar vara, eller letar jag i fel biotop?
Min sambo var ute och plockade svamp men när han lade ut dem på en tidning såg vi att en spindelskivling hade kommit med. Min fråga är om vi vågar äta trattkantarellerna som har legat ihop med spindelskivlingen eller om det finns risk för förgiftning?
Hejsan!
Vad roligt att hitta denna utmärkta svampsida! :)
Jag skulle vilja ha tips på vilka svampar man ska inrikta sig på som nybörjare. Jag finns i Skåne.
Tacksam för alla typer av tips!
MVH Käthe
hur ser man att en svamp är giftig+
Är riddarmusseroner farliga?
Jag läste att flera troligen dött p.g.a den. Är den så farlig eller går den att äta? Snälla svara nu.
Har läst alla inlägg kring att torka trattisar den senaste tiden. Jag har torkat men de blir inte “knastertorra” och går inte att smula. Men det innebär väl inte att de är oanvändbara? De ser fina ut där de ligger i sina burkar. Eller?
Den årliga svamputställningen på biblioteket i Skärblacka äger i år rum torsdagen den 27/9 mellan kl. 14.00 - 19.00.
Alla svampintresserade hälsas välkomna!
Skittråkigt att de sk svampvännerna går i ide så fort frosten kommer. Det finns hur mycket svamp som helst i markerna om man orkar upp från julbordet!
Jag såg att många inte äter musseroner. Varför? Jag plockade och åt streckmusseroner för första gången i år. Det var ju ingen kullinarisk sensation men helt ok. Kanske bäst som blandsvamp.
Jag hittade en hel del svart hattmurkla i helgen. Jag har tittat i svamplitteraturen, men blir inte riktigt klaröver dessa svampars användbarhet. Är de goda? Hur ska de hanteras?