Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Om man råkar förväxla exempelvis 3 fullvuxna exemplar
av vårmusseron med bolmörtsskivling, och sedan äter de,
dör man då?
Finns det rapporterade dödsfall av svampen i Sverige? Isåfall, hur många?
Har folk dött av den utomlands?
Om man redan har blivit förgiftad, vad gör man då för att häva förgiftningen, om man kan det. Tack för en bra sida!
/Jonis
jag undrar om det finns någon farlig svamp som kan förväckslas med stolt fjällskivling. gumman törs ej provaannan svamp än de gula?
jag undrar även om all svamp måste förvällas före tillagning.
Jag har ätit EN granblodriska i mitt liv, och det var bland det godaste jag ätit.
Det finns ju ganska gott om dem, men alla utan undantag, även de minsta, verkar vara larvangripna.
Är det så det brukar vara, eller letar jag i fel biotop?
Min sambo var ute och plockade svamp men när han lade ut dem på en tidning såg vi att en spindelskivling hade kommit med. Min fråga är om vi vågar äta trattkantarellerna som har legat ihop med spindelskivlingen eller om det finns risk för förgiftning?
Hejsan!
Vad roligt att hitta denna utmärkta svampsida! :)
Jag skulle vilja ha tips på vilka svampar man ska inrikta sig på som nybörjare. Jag finns i Skåne.
Tacksam för alla typer av tips!
MVH Käthe
hur ser man att en svamp är giftig+
Är riddarmusseroner farliga?
Jag läste att flera troligen dött p.g.a den. Är den så farlig eller går den att äta? Snälla svara nu.
Har läst alla inlägg kring att torka trattisar den senaste tiden. Jag har torkat men de blir inte “knastertorra” och går inte att smula. Men det innebär väl inte att de är oanvändbara? De ser fina ut där de ligger i sina burkar. Eller?
Den årliga svamputställningen på biblioteket i Skärblacka äger i år rum torsdagen den 27/9 mellan kl. 14.00 - 19.00.
Alla svampintresserade hälsas välkomna!
Skittråkigt att de sk svampvännerna går i ide så fort frosten kommer. Det finns hur mycket svamp som helst i markerna om man orkar upp från julbordet!
Jag såg att många inte äter musseroner. Varför? Jag plockade och åt streckmusseroner för första gången i år. Det var ju ingen kullinarisk sensation men helt ok. Kanske bäst som blandsvamp.
Jag hittade en hel del svart hattmurkla i helgen. Jag har tittat i svamplitteraturen, men blir inte riktigt klaröver dessa svampars användbarhet. Är de goda? Hur ska de hanteras?
Hej!
Vill gärna köpa litet torkad svart trumpetsvamp, och om det är möjligt även torkad sotvaxskivling.
Med förhoppningsfull hälsning…Lars
såg Mikael´s förslag på rensning av citronslemskivling som är ganska kladdig och besvärlig. Det är enklare att dela svampen från foten uppåt till mitten av hatten, bryt försiktig isär och dra av svamphalvorna från slemhinnan.
Jag har hört att det fortfarande finns trattisar ?!?
Är dom ok att plocka ?
Finns det någon annan matsvamp att plocka i Södermanland nu ?
Har du torkade trattisar till salu?
Ring 0705/ 31 74 60