Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej
Har i dag plockat massor med rödgul taggsvamp. Vill bara säga att den är mkt godare än vad man läser att den ska vara. Bryn och krydda med salt o s-peppar. Spetsa med lite grädde. Lägg på formfranska, strö på lite ost och in i ugnen en stun. Njuuuut
En mycket fin svamp, luktar gott och fast i köttet. Sägs smaka bra. Ätlig eller giftig?? Hittade ett stort bestånd i helgen men vågade inte pröva. Är det någon som har testat eller vad säger vetenskapen??
Är svart hattmurkla ätlig?
Hej, kan man eller kan man inte äta den rodnande fjällskivlingen…?
Hej jag undrar om någon skulle vilja berätta för mig var i Skåne jag kan hitta trattisar & trumpeter, vad för slags skog, det verkar som jag är den ende som inte kan hitta dom små liven..(pinsamt)
Går det att äta taggsvamparna trots detta ludd? Jag sorterade bort dessa exemplar, och det blev därefter inte så mycket över.
TAck för en mycket trevlig svampsida!
När jag torkar trattisar på galler,
så blir vissa av dem svarta, går det att använda dem ändå.
Det är alltså vissa som blir svarta på samma tork som dom som blir bra.
Hej! Såg i skogen en svamp som liknade en liten penis med ollon.
Ca: 4 cm lång 1 cm i diameter med en svart liten topp (ollon). Kul liten sak. Undrar vad det är.
En sak till. Kan man någon stans bara titta på bilder på svampar utan att söka, då man ej vet vad det är för svamp?
Barometer-frågan för veckan är om man ska få plocka svamp i naturreservat, hur är det egentilgen, får man det eller (plockar själv ofta svamp i naturreservat) och hur är det med nationalparker?
Finns det någon som har koll på dess utbredning i sverige.Den är ju sällsynt!Hittade den i vår äng.
Har torkat trattkantareller i 50 graders varmlufsugn i tre timmar, dom blev alldeles kolsvarta, kan dom vara förstörda ??
Fina exemplar av den helvita formen av Amanita phalloides vill jag gärna fotografera.
jag behöver till en kommande bok om tickor en blid på Grönticka
Hej!
Förra året hittade jag ett underbart ställe för Goliatmusseron men tyvärr var jag ute lite sent, många var dåliga. Ungefär vilken månad ska man plocka den?
Finns det några bra matrecept på Goliatmusseron?
Kan man sälja den någonstans?
Hej!
Jag har vid ett flertal tillfällen fått någonting gult i jorden i mina krukor. Det har ungefär samma färg som skumbananer. I badrummet har de nu börjat utvecklas till riktiga svampar. Vad är detta? Går det att få bort? Jag har prövat att byta all jord men det kommer tillbaka.
Plockade i fjol mycket gula kantareller i trakten av Östhammar. Har nu börjat tillaga dessa
både som stuvning eller bara smörstekt dem. Till min förtvivlan har dessa smakat mycket
beska. Kan någon förklara detta. Jag har plockat kantareller i ca 20 år i dessa trakter
utan att ha upplevt detta tidigare.
Som komplement till
min förra fråga vill jag tillägga följande:
Efter ett tips i Svenska Dagbladet så fryste vi in kantarellerna utan att först förvälla dessa, som vi alltid gjort tidigare.
En bekant hade gjort samma sak och också fått besk smak.
Kan detta vara förklaringen?
Om så är fallet undrar jag vad som framkallar smaken.
Är det dessutom skadligt att äta svampen?
Mvh Kjell
Hejsan!
Jag skall i sep åka till Canada och plocka svamp.
Tänker där plocka svamp som en annan tooosing (skånskt dialekt).Undrar om det finns någon som har några tips on hur man går tillväga när man skall torka större kvantiteter svamp utomhus.Ritningar, bilder ja allt är vällkommet…