Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Brukar torka trattisar i torkskåp med bra resultat. Sist lade jag för många i åt gången. De krympte våldsamt och blev svart. Lukt ok. Smak (i en köttfärsgryta) ok. Kan det ändå vara farligt?
Är det så att om det finns spindelskivling mitt i en grupp trattkantareller så kan sporer från spindelskivlingen falla på trattkantarellerna som därmed är jättefarliga? Isåfall, hur långt ifrån får en farlig spindelskivling växa för att man ska våga ta trattkantarellerna?
Jag har hittat vad jag tror är bolmörtsskivling, men skivorna är snarare vita än rosa, och lukten kraftig.
Nu till frågan: Hur giftig är den egentligen? Vet någon vad den innehåller för gift?
Och en fråga till: Finns det någon bok eller hemsida om svampgifter på lite högre kemi-vetenskaplig nivå?
Jag tycker att blodriskor är jättegott, men har bara smakat på den som växer med gran (tror jag). I mina svampböcker står det att tallblodriska är godare, är det så? Vad är det för skillnad i smak??
Jag tror jag har hittat kamfingersvamp. Den är mycket lik bilden på denna sidan. Det är ett stort område fyllt med små “buskar”. Jag känner mig ändå inte 100% säker. Finns det någon farlig förväxlingssvamp?
Hittade “ett stort gäng” för oss okänd svamp - hundratals bredvid trattisarna. Foten (ca 5 cm hög och spröd liknar trattkantarellfot)- hatten liknar en grå blomma(koralliknande).
Jag haar läst någonstans att om man plockar frysta trattkantareller så är det inte lämpligt att torka dessa. Kan någon svara varför? Går det inte eller försämras smaken?
Kom till Värmland och följ med till mina bästa svampställen.
Svampskola hela hösten.Välkomna
Hej! Jag älskar att plocka svamp, men kan inga svampområden i Skåne. Bor i Malmö och Vejbystrand. Finns det någon som vill dela med sig av sina svampställen?
Är kruskantarellen ätlig?
provade 3 nya svampar för mig, brunsopp, tegelkremla, skogsriska och blev förgiftad och hamnade på sjukhus. Hade kokat riskan i 10 min. och stekt de 2 andra. Riskan och kremlan svakade bra men brunsoppen mindre bra. Vilken av dessa kan jag ha förväxlat med en giftig svamp.
Hej! Kan någon vänlig själ beskriva hur kruskantarell ser ut. Har inte hittat den i mina svampböcker.
Vi hittade en svamp som såg ut som en finger svamp.. eller blomkålsvamp men brun vad kan det vara
Hej!
Jag hittade en del rödgul taggsvamp i helgen. På många fanns det ett vitt ludd på undersidan av svampen, över taggarna, även på unga exemplar. Vad är detta?
hej! jag har en fråga var hittar man experter som kan ta ut en i skogen och undervisa?
Hur torra ska trattisarna bli? Ska det gå att smula sönder dom? (Har sett recept på det).Jag har brett ut mina efter alla konstens regler, dom är torra (tycker jag) men det går inte att smula dom.
Kan samma svamp heta olika beroende på geografiskt område. Här i Jämtland kallas t.ex Rimskivling Mormors Nattmössa Tacksam för svar från hela landet Tala om vilken landsdel och vilken svamp det gäller.Jag håller på med ett projektarbete, “Svampnamn i folkmun” så jag är tacksam fö så många svar som möjligt.
Jag är nybörjare och har just hittat en massa trattkantareller. Hur gör man nu?, Ska de torka? Hur?Kan man frysa in.Tacksam för tips!