Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
jag behöver till en kommande bok om tickor en blid på Grönticka
Hej!
Förra året hittade jag ett underbart ställe för Goliatmusseron men tyvärr var jag ute lite sent, många var dåliga. Ungefär vilken månad ska man plocka den?
Finns det några bra matrecept på Goliatmusseron?
Kan man sälja den någonstans?
Hej!
Jag har vid ett flertal tillfällen fått någonting gult i jorden i mina krukor. Det har ungefär samma färg som skumbananer. I badrummet har de nu börjat utvecklas till riktiga svampar. Vad är detta? Går det att få bort? Jag har prövat att byta all jord men det kommer tillbaka.
Plockade i fjol mycket gula kantareller i trakten av Östhammar. Har nu börjat tillaga dessa
både som stuvning eller bara smörstekt dem. Till min förtvivlan har dessa smakat mycket
beska. Kan någon förklara detta. Jag har plockat kantareller i ca 20 år i dessa trakter
utan att ha upplevt detta tidigare.
Som komplement till
min förra fråga vill jag tillägga följande:
Efter ett tips i Svenska Dagbladet så fryste vi in kantarellerna utan att först förvälla dessa, som vi alltid gjort tidigare.
En bekant hade gjort samma sak och också fått besk smak.
Kan detta vara förklaringen?
Om så är fallet undrar jag vad som framkallar smaken.
Är det dessutom skadligt att äta svampen?
Mvh Kjell
Hejsan!
Jag skall i sep åka till Canada och plocka svamp.
Tänker där plocka svamp som en annan tooosing (skånskt dialekt).Undrar om det finns någon som har några tips on hur man går tillväga när man skall torka större kvantiteter svamp utomhus.Ritningar, bilder ja allt är vällkommet…
de råa man kan äta är främst champinjoner, stoltfjällskivling samt smaka på kremlor om de bränner på tungan eller inte.
jag smörsteker svampen och saltar vitpepprar den, och har den sedan på hårt Wika bröd..“mmmm smaskens”
och Toppig giftspindling (Cortinarius rubellus). Intresserad av några färska exemplar för forskningssyfte.
Har någon ätit jätteröksvamp?Är det gott, några tillredningstips? Har just hittat några fina ex.
Hej jag åker till värmland på fredag.Vilka svampar har kommit där?Är det torrt i markerna?Tacksam för svar!
Jag och min mamma saknar bil och körkort, men är duktiga på svamp och tycker väldigt mycket om att plocka svamp. Finns det någon i Stockholm som har lust att ta med oss ut till svampmarkerna.
Hittade för ca tio år sedan kopiösa mängde av karl johan.Har sedan varit på denna plats varje år och knappt hittat någon.På sin höjd två tre stycken.Vad beror detta på, varför var det bara ett år?
Missa inte svamputställningen på Skansen i Stockholm. Svampkonsulenternas Riksförbund ansvarar för utställningen som pågår under lördagen och söndagen den 15-16 september 2001.
Kan någon berätta hur långt upp i landet man kan finna kantareller??
Dessa (folkliga?) benämningar finns under rapporteringen på “Prognosen”. Vad är det för svampar?
Hej jag är helt ny inom svampplockingen
undrar i vilken typ av skog o i vilken typ av markvegitation som passar kantareller bässt? och övrigta tipps uppskattas..
bor i västergötland
Missa inte årets svamputställning på Naturhistoriska riksmuseet i samarbete med Stockholms svampvänner. Helgen 8-9 september.
Hej, häromdagen plockade jag både bleka kantareller och vanliga. Jag stekte dessa tillsammans och åt på smörgås. Ca. 3 timmar senare blev jag illamående och kräktes. För någon månad sedan tog jag upp bleka kantareller ur frysen och åt som stekt svamp. Även den gången blev jag (jätte-) dålig efter några timmar.
Finns det någon giftig art som man kan förväxla med (små) bleka kantareller? Är det möjligt att helt plötsligt bli överkänslig mot kantareller?
hej!
jag är väldigt svampintreserad. men en dag såhitta jag en kremla. först trodde jag det var en mandel kremla. men jag kunde inte skilja smaken. tänk om det är en giftig?
Kan du nåt om skogarna i stockh-
olm som har mycket svamp? Om du kan det så rekomodera den till mig.
ps: Det gör inget om den är en bit från stockholm