Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Vill så gärna få fortsätta plocka svamp ett tag till.Finns det därför någon som kan ge tips på svamp jag kan finna nu runt Luleå?
Någon som kan säga vad detta är för svamp? Är den ätlig?
Hittades häromdagen i ett område norr om Nybro, Kalmar län, med granar och björkar.
Hatten är 10 cm i diameter.
Hatten är plan på ovansidan närmast kanten, och ca 3 cm från kanten sluttar den nedåt i en liten “håla” som är ca 3 cm djup, med en svag antydan till puckel i mitten, nere i “hålan”.
Vi bor på Sandön i Luleå skärgård och hittar ofta bleka soppar som inte stämmer med något vi hittar i svampböcker och i fora som detta. Kan det vara en variant av rödbrun stensopp? Ibland är den totalt vit, alltså även hatthud och rörlager, men oftare som hatthuden blekt gul eller orange som den högra svampen på bilden. Den bleka svampen växer tillsammans med Karl Johan och Rödbrun stensopp på sandig torr tallhed. Här växer också en del gran, en och björk.
Hej jag bor i Ockelbo. På ett ställe lite utanför ligger Mångeln, som är en ganska liten sjö. I blandskogen (Tall/Björk) hittade jag denna svamp. Jag trodde det var en ”Ticka” av något slag men dom brukar inte ha ”skivor” undertill,,,(eller?) nåväl, jag skulle bli glad om någon vet vad detta kan vara….
Med vänlig hälsning, Curt-A N Svensson i Ockelbo✨
Jag försöker lära mig plocka riskor, men är osäker på om detta är pepparriska. Att det är riskor är helt säkert. Det kommer vit saft när man bryter dem. De har den lilla toppiga grejen i mitten, som lär vara typisk för pepparirska, och jag läste här att “metallicskimret” på hatten är typisk, och den finns. Det jag inte tycker stämmer är foten. Det är ljusare fötter än på de flesta bilder.
Jag plockade dem i tallskog uppe på en ås utanför Helsingfors.
Bildkvaliteten ble…mer…
Hittade till min glädje Svart Trumpetsvamp idag, vilket jag inte plockat på länge. Men när jag kom hem blev jag tveksam, är det kanske grå kantarell? I alla fall de äldre exemplaren har ju en del åsar… Tacksam för hjälp! Vill inte plocka de grå kantarellerna, men det är ju synd att missa trumpeter. Plockad i norra Östergötland.
I vårt potatisland (späckat med hästgödsel) hittade jag ett gäng svampar. Är ingen duktig svampletare o vågar inte riktigt mig på de vita svamparna. Men den här tycker jag verkligen stämmer in på beskrivningen av champinjon. Luktar ljuvligt av mandelkubb som nyplockade o efter två dagar inne börjar nu doften övergå åt anishållet. Köttet vitt, skivorna beigerosa. Mörknar/gulnar inte vid tryck eller när man skär i den (efter ett dygn inne i delat tillstånd börjar den dock m...mer…