Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Våran dotter som jobber på en kanotcenter i Hällefors (Örebrolän) fick den här bilden av sveitser som kom tillbaka från en kanottur på Svartälven och hade ätit svampar som de tok för ‘Eierschwämmli’, dvs. Kantareller. De hade läst sig in på ämnet tillräckligt mycket tyckte gästerna.
Vad kan de ha hittat i barrskogen langs älven?
Hittade dessa i närheten av en bok, i en kalkrik blandskog utanför Os, söder om Bergen i Norge. Fick inte någon hjälp på norska forumet spør en biolog, så jag tänkte prova här.
Det växer flera små kantareller inom en radie av 20 m, och alla har en mörk ton eller små ”fjäll” på hatten, som jag inte har sett på vanlig blek kantarell. Precis som blek kantarell så är de kraftigt byggda, men färgen är mer intensivt gul.
Granblodriskorna förefaller ibland bestå mestadels av larver snarare än svamp. Plockade i går nästan två liter riskor, men fick kassera det mesta då de visade sig vara invarderade av larver när de rensades och skars i mindre bitar. Slutresultatet blev två till tre deciliter riska i stekpannan.
Är det jag som är för “maskrädd”? Hur gör ni med riskor med larver?
Mvh
Montahue
Har en kompis som fått massa gula kantareller. Nån som brukar torka sådana? funkar det? Jag har bara torkat trattisar…
Hittade en annorlunda växt/svamp nära en upptrampad stig, nära ett föryngringsområde - på södra Gotland. Luktade lite som en svamp. Hård konsistens. Den “satt fast undertill”. 5-7 cm lång.
Hejsan
Vi har dessa i trädgården. Ser fina ut. Luktar inte illa.
Kanske kan någon säga om de är ätliga ?
Jag har förvarat svampbitarna i kylen under natten.
Inga färgförändringar så vitt jag kan se.
Hälsar
Staffan W
Falsterbo
Hej, Jag hittade dessa i blandskog i Stockholm, tror att de är karljohan men har blandat ihop med gallsopp förut….. De här smaka inte beskt!