Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Växte intill guckuskon, stor hatt med blev blåviolett fot med vitt ludd
I Garnweidner-boken jag köpte nyligen står att svavelriska minsann är ätlig efter avkokning och används som andra skarpa riskor i Finland och Östeuropa.
Kollar man på finska Wikipedia bekräftas detta. Googleöversatt är den bl.a. “krispigt del av en matsvamp”. :-P
https://translate.google.com/translate?sl=fi&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Ffi.wikipedia.org%2Fwiki%2FIsovoirousku&edit-text=
Nu undrar jag vilka skarpa riskor som egentligen är OK att äta efter avko…mer…
Jag önskar köpa torkad mandelriska. Kilovis. Mejla mig prisförslag.
Hej
Äntligen har vi hittat Kungschampinjoner. Har endast sett en när jag var mycket liten och pappa hittade en.
Så plötsligt stod de där :) Verkligen jättefina och otroligt tunga och stora i jämförelse med snöbollschampinjoner.
Samtidigt så har vi ju som sagt aldrig hittat kungschampinjon förut så jag tänker mig att det är säkrast att ändå skicka ut lite bilder om vi nu mot all förmodan skulle ha hittat något annat än vad vi tror. I våra svampböcker finns det ju i…mer…
I går såg jag åtskilliga stubbar med honungsskivlingar, vita av sina sporer ( bild 1) och tyckte att var ganska snyggt! Under en exkursion utmed vår Linnéstig idag såg vi kanske hundratalet stubbar med ”vitsporade” honungsskivlingar. Jag tyckte en del såg konstiga ut, vände uppochner på några och fann detta. (bild 2 och 3.) Det ser ut att kunna vara ett angrepp av ngn parasit, en ”sporparasit”. Sporerna ser inte så glada ut – och inte skivorna heller…Någon som sett ng…mer…
Undrar om ni använder den idag som matsvamp, man får olika svar. Har själv aldrig ätit den men är nyfiken.
Hittade denna ljusa svamp där guckuskon blommar. Växte i en lång slingrande rad med ett 50 fruktkroppar.