Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag först i år börjat plocka soppar, så jag är lite osäker på vad som “gäller” för dessa. Det jag främst tänker på är vad som är godtagbart skick för att bruka som matsvamp.
- Vad gäller för snigeltuggade svampar? Låta bli/slänga eller skära bort?
- Jag har märkt att många soppar, t.ex. de vanliga asp- och björksopp, ofta har små gula larver i sig. Dessa exemplar har grå/bruna prickar på undersidan, som de verkar ha fått av larverna. Ska dessa svampar kasseras el…mer…
Är det ok att torka blodsopp? Läste att den kunde skapa magproblem om den inte var ordentligt tillagad… den blir ju tillagad senare men den är ju inte förvälld, så blev fundersam. Tacksam för svar :)
Under över 20 år har jag och mina vänner ätit soppar av olika slag men aldrig har någon blivit dålig. Kanske beror det på att vi ALLTID tillagat svampen i MINST 20 minuter vilket rekommenderas. Dessutom har vi ALLTID vetat vilka arter som tillagats. Vi har ätit Karljohan ett otal gånger men den har alltid varit torkad. Före tillagning har svampen legat i vatten ca 30 min. och sedan tillagats i minst 20 min.
Gick till mitt mandelriskaställe och mycket riktigt fanns de där. En massa nytt på G också.
Hej!
Jag är sedan ett par veckor sedan nyinflyttad i Malmö. Jag skulle vilja ge mig ut och leta svamp, men vet inte vart en åker? Jag har hört talas om Torup (?) och Vomb (?), men frågar nu er som bor i Skåne - var tar jag vägen? Jag ber er inte om några gps-koordinater, bara tips på större ställen att åka till =) Är sedan tidigare mest van vid granskog uppåt västkusten.
Tack i förväg, och god svamplycka till er alla!
Hittade den här fina idag! Vad är det? Det enda jag själv kan komma fram till är bredbladig blomkålssvamp. Kan det vara en sån? Den är stor som en fotboll.
Jag har en fråga angående vit flugsvamp. Är inte säker på att det var en sådan, men efter att ha kollat på bilder är den väldigt lik. Den växte i gräset ganska nära vatten, en sjö.
Min fråga är om det är farligt att peta på giftiga svampar och sedan stoppa handen i munnen. Min dotter på fem år petade nämligen på svampen medans vi var ute. Hoppas nu att detta var en form av champinion, men vill ändå vara på säkra sidan.
Tacksam för svar:)