Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Som det blindstyre i svampskogen jag är håller jag mig helst till beprövade svampar. Dock har jag hört att de där gula svamparna (vilka på håll alltid lurar mitt öga att tro att det är kantareller på gång) med taggar på undersidan är ätliga. Stämmer det? Isåfall har jag massor att hämta i skogen imorgon. Obs: De finns i 2 “varianter”. En är nästan lika gul som kantarellerna, den andra ser likadan ut förutom den slående liknelsen med ett plagg vilket gått igenom en 90-grader…mer…
om man råkat plocka kruskantarell av misstag,är dom goda att äta eller skall man kasta dom?
Hej. Jag har gjort en test av appen Svampguiden på min bokblogg bokbaren.com. Kommentera gärna.
Hej.
Fördjupade studier i Kalktallhedens svampar, och en del man kanske sett förut men inte tyckte var spännande då.
Nu en serie med Spindlingar,
inte för att jag har någon chans att lära mig alla. Men jag är tacksam för alla svar jag får.
Först en som jag tror är
Cortinarius cuprerorufus.
Kan det stämma?
Är det bara en smaksak eller vad man ska säga att man karvar bort taggarna på svampar som är lite större innan man tillagar dom. Har hört att man bör det..men vet inte om det stämmer. Jag plockar mest ljus eller rödgul taggsvamp har inte kommit längre i min s.k. “svampkarriär” Det kanske inte finns fler som ens är ätbara?
Denna växte på en pinne på marken.Den är röd på undersidan och lite orange på översidan.Den är 3cm lång,2cm bred.
Oj vad mycket svamp det finns i år! Riktigt kul att se att lilla skogen bakom stora lägenhetshus ger så mycket olika svampar. Men vad kan detta vara? Dålig bild men de växe på tallrot. Insidan var svart och liknade dessa: http://bit.ly/poTwHx Tänkte ta med mig det större exemplaret hem(stor som en knytnäve) men korgen fylldes med trattisar istället.
Hittade väldigt stora exemplar av biskopsmössa i går när jag var på exkursion med NSF till jätteasparnas skog som ligger i Skråmträsk en bit utanför Skellefteå. De var även lite annorlunda i formen med flera flikar och de växte må marken.
Någon som vet om det finns flera arter eller varianter av biskopsmössa?
Dessa soppar hittade jag i kärrliknande miljö (se bild) växandes i mossan under björkar,
Tog för givet att det är björksoppar men de var inte så “fjälliga” på stammen som de brukar vara. Kan det vara något annat spännande som jag inte känner till? När jag rensade dom blånade de lite i snitten vid foten.