Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Nu är det på tapeten igen. Pepparkantarell, norskkantarell eller giftkantarell? Fick ett mobilsamtal från en svampplockare som varit i Joesjö vid norska gränsen och plockat kantareller och påstod sig ha plockat giftkantarell. Det lät inte som om han skojade han verkade tro på det själv. Han skickade ett MMS, lägger in bilden.
Vad ska man säga?
Nu har jag kollat i Hjördis L. bok om att tillsätta vinsten. Där står ordagrant:Om man till alun sätter vinsten,ett salt som utfälls i vinfat, får man alun-vinstens betning.Vinsten gör att färgen fäster jämnare och blir något klarare. Slut citat.Då borde det ju gå bra att färga med enbart alunbetat garn.Eller hur?
siv n
Det brukar finnas gott om oxtungsvamp på Djurgården och denna höst är inget undantag. Ibland har de vinröda droppar på ovansidan som framgår av första bilden (från 2009). Andra bilden är tagen igår och den högra svampen är lite märklig då den är alldeles geléig och påminner om Jell-O :) Det syns bäst på denna korta filmsnutt:
Hejsan alla trevliga skogsfilurer!
Jag älskar att ströva omkring i skogen och plocka svamp. Jag känner mig dock osäker på vilka som går att käka och skulle vilja lära mig mer. Min sambo vågar bara äta mina kantareller något som känns tråkigt. Finns det någon vänlig själ som kan tänka sig att bjuda med oss på en mentorsrunda i skogen? Vi kan åka upp till 10 mil från Trollhättan för att möta upp. Mvh Martin och Ida mail bolets2@yahoo.com
Fått tips om att citronsyra är bra att få fingrarna rena efter massa rensande av kantareller. Tycker inte att de är så effektivt. Någon som har annat förslag?
ER sesongen for kantarell slut,eller vil det komme nye kantareller utover høsten. Hur snabt vekser en kantarell ?
Kan detta vara Ramaria suecica? Tycker mig få det till det när jag nycklar den.
Ca 4 cm hög. Foten var mindre än 1 cm bred på de små fruktkropparna, men kanske det dubbla på den största. I barrmatta under tall, mitt i mycel av fyrflikig jorstjärna. Kustnära tallskog.
Sp. 7-9,5 x 3-4 my, fint vårtiga. Söljor på hyferna.
Hudfärgad (rosatonad) - blekt gulbrun (åtminstone när den börjar torka) med aningen vitt i spetsarna och vit nedåt basen. KOH-negativ. Lukt svag, möjligen lite ...mer…
Det finns just nu mycket fingersvamp i skogarna i skåne. Den “vanliga” gula och en blekare beigeaktig variant som är mycket riklig på sina ställen.
Är dessa något att stoppa i grytan?
Var lite snabbt upp till svampen och det fullkomligen sprutar upp aspsoppar och öv strävsoppar ,dem brukar ju titta upp först, så nästa vecka kanske “kungen” i ren “babyyra” får för sig att titta fram och kanske t.o.m. lämna det larviga hos någon mindre eftertraktad och oätlig…
Enligt Svamp i Norrs hemsida är uppköpet inställt pga bristande
tillgång.
Hittade en bra sammafattning om svampförgiftning. Kanske kan intressera någon?
Kan man äta Kejsarskivlingen?
av många slag såg jag idag, blå- doft- tratt- orange och dropptaggsvamp. En bild på den sista som ser ut som en kaka med syltklick i mitten .
En stor vackert gul fingersvamp som växte i bergig terräng bland mossa och lite fuktig / skuggig omgivning såg jag också. Vet att det är svårt att artbestämma dem, svampen var mild i smaken och doften svag.