Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
En vedertagen uppfattning om svamp är att man aldrig ska skölja den utan den ska endast borstas. Detta för att smakämnena enligt uppgift är vattenlösliga och således försvinner om svampen sköljs. Jag har läst detta i otaliga foruminlägg, i svampböcker, poängteras av kockar och uttalats av svampexperter.
Men - finns det verkligen bevis för att svampen smakar sämre om man sköljer den? Det skulle vara mycket konstigt om den smakade sämre för att man sköljde den pga följande f…mer…
Har någon sett till denna i år ?
Jag har inte sett en enda ännu dom brukar ju vara blixtsnabba
Hej!
Äter man rören på sopparna?
Undrar en som bara äter kantareller annars.
Jag har tappat din mejladress och behöver komma i kontakt med dej.
Drar ju ihp sej till svampsökskursen för hundar i dina trakter.
Kan du vara snäll och mejla mej på vargkramare(a)hotmail.com
Någon i Lund med omnejd som vill ta med mig på svamptur? Jag vill lära mig mer om vilka svampar som är ätliga. Jag känner igen de vanligaste, så som taggsvamp, kantareller, sopp och trumpetsvamp, men sen är det i stort sett stopp. Kan du lära mig fler? I utbyte lovar jag utomordentligt trevligt sällskap och fika :) maila gärna på murmeldjuret7@hotmail.com / Monica
Jag har vid flera tillfällen stött på svampen på bilderna, men kan inte identifiera den. Eftersom den “blöder” rikligt när den bryts och har klara drag av en riska, är det där min gissning landar. Obs att det är en gissning!
Svampen är mycket fast i både hatt och rot. Hela svampen är vit. Ingen ring eller strumpa. Kanten är innåtrullad som mindre, men rätas ut som äldre. Utvuxen har spricker den ofta från kanten och inåt och mäter 15-17 cm som mest. Det största exemplaren ja…mer…