Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har aldrig hittat den förr, men nu hittade jag en hel granskogsbacke full. Förutom minimalt med snigelgnag var alla helt i helt perfekt skick, även stora gamla exemplar. Gillar flugorna inte dem eller var det bara ren skär tur? Hittade en liten Karl Johan tio meter bort som var helt förstörd inuti.
Hej,
Jag skulle behöva hjälp med att identifiera svampen på bilderna. Den ser ju väldigt fin och har en angenäm doft. Det är en skivling och jag hittade den i en furuskog i Göteborgstrakten. Färger, storlek och utseende framgår tydligt av bilderna. Är det någon som har ett namn på den och om den är ätlig kanske även ett serveringstips?!
Norr om sthlm dvs i “mina” skogar, så är den här svampen på bild 1 och 2 den mest talrika. Denna svamp verkar bara ha två lägen…på väg upp ur marken och total förruttnelse, inget mellanting vad jag har sett. Men vad heter den?
Sedan hittade jag en fingersvamp som jag inte sett förut. Kanske Ramaria flaccida men inte riktigt ändå.
När jag var sprillans ny på Svampguiden, minns jag att det diskuterades etiketter man tex kan sätta på glasburkar med torkad svamp. Tror bl.a. Boman hade nån bra sida? Små bilder, gärna “tecknade”, på alla möjliga svampsorter, finns det?
Jag är lite ny på plocka andra soppar än Karl Johan-varianten men har börjat titta mer på andra typer av soppar nu denna säsong.
Min undran är om förväxling pepparsopp - sandsopp.
Har hittat lite mindre soppar, vissa med mer spräcklig hatt andra utan spräckliget, gula rör, gulaktig fot. Många men ej alla blånar vid snittning.
Kan man skilja ut pepparsopp genom att smaka på soppen rå?
Vet någon nåt ställe i stockholm som säljer torkade toppmurklor? OBS inte stenmurklor.
eller finns det nån här som säljer privat?
mvh erik
blandskog(mest björk,ädel och tall lite gran) i Enköping.
ca 15-25 cm höga med en hattdiameter på ca 10-15cm 20 tal utspridda på en yta av 8m diameter. Glömde bort att dofta på dem, men jag tror ni kan ge det en chans ändå med tanke på att era kunskaper på svampområdet är så fina. Om ni behöver doft så ska jag cykla dit imorgon och dofta på dem.
Mvh/Lasse
Jag plockar mycket rimspindling (rolig och god svamp), men har aldrigt provat att torka den. Har någon här gjort det? Vinner svampen nåt i smak/konsistens på det, eller är det bara en platsbesparingsåtgärd i så fall?