Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Ganska effektfullt om jag får säga det själv.’
Observera den Stolta fjällskivlingen med yngre “syskon”
Har hållt på med denna bild ett tag, hoppas det funkar nu! ( nybörjare på att förminska )
Som nybörjare inom svampområdet har jag nog gjort lite fel. Jag undrar om svampen ändå går att äta.
Jag lät mina kantareller sjuda ca 5 minuter, hällde av vätskan de fick, kallna frös sedan in dem.
Inser att det inte är att förvälla. Jag använde relativt mycket vatten.
Försöker lägga med en bild, har förminskat den i Paint till 25%, men får till svar att den är för stor. Förslag?
Tyvärr ser det väldigt dystert ut med svamp säsongen i år, iaf på dom ställen som jag brukar hitta svamp. Jag har hittills hittat 3 ätbara svampar, resten har varit angripna. En liten björksopp, en väldigt fin tegelsopp och en sandsopp av storlek miniatyr =(.
Var å reka trattisar igår på ett för mig säkert ställe, nog börjar dom komma, men typ bara 1-2 cm höga, späda och börjar redan torka ut.
Tänk vad man längtat till denna säsong.. men nu får man snåla på det lilla fö...mer…
Ganska effektfullt om jag får säga det själv. Observera den Stolta fjällskivlingen!
Här i Sjuhäradsbygden har det varit ett bra svampår, både mat- och giftsvampar. Toppig giftspindling förekommer för det mesta rikligt här, men i år har den varit VÄLDIGT vanlig. Kantarellår, verkligen. Kremlor, inte minst tegelkremlor, har jag plockat i stor mängd.
Hittills i sommar, juni-augusti, har det fallit 433 mm. Normalt här under sommaren är 260 mm, alltså har det kommit 167 % av normal nederbörd.
Hur har det varit i andra delar av landet? I Norrbotten har jag förstått a…mer…
I lördags var det ett svampinslag på programmet “Landet runt”. Den senaste sädningen finns i länken och inslaget om svamp var 8-9 min in i programmet.
2,5 timmar i skogen här i SV Skåne resulterade i det skrala fyndet på bilden. Jag är väldigt osäker på vad det kan vara. Min bästa gissning är Jätteröksvamp som har börjat torka, men jag tycker att de är så väldans små. Några bud?
Idag skall några Stockholmare åka till Ekilstuna /Ärla. Kan någon ge oss tips på bra svampmarker?
Svamputställning
Matsvampar
Giftsvampar
Svampkunskap
Ta gärna med egna svampar för artbestämning
Lördag29/8 kl: 10-14
Universitetsbiblioteket
Lindell-hallen
SvampkonsulentutbildningenEMG Umeåuniversitet