Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Två olika funna i barrblandskog.
Hur vanliga eller ovanliga?
långa utflykten resulterade i att korgar var fulla med matsvampar och kamera gick på hög varv.
Serie 1.
Utflykten började med att vi hittade den här kamskivlingen och jag är tacksam om någon har namnförslag.
På tredje bilden är lövviolspindling.Växer vid en bäck,fuktig mark och där granskog går över i blandskog med gran,rönn,björk och gråal.
Plockade 3 fästingar som satt sig idag (och det var inte från hunden) örk!. På ena fick jag inte med huvudet. Det var 7 i år så långt. Hur gör Ni andra skogstokiga människor för att undvika detta?
Idag vandrade jag runt i skogen på jakt efter svamp, men det ser rätt tomt ut än så länge. Snubblade över en art som jag har svårt att identifiera. Den liknar svavelgul slöjskivling men har “fräknar” på hatten och har mörkt grågröna skivor. De unga exemplaren har betydligt ljusare skivor. Foten är ljust brungul närmast hatten, ibland nästan vit, varpå den blir strimmigt gyllenbrun på nedre halvan. Lukten är jordig och en aning sur. Den plockades i grönmossa.
Jag kommer inte ...mer…
Ja - nu har jag ju skaffat mig en ny kille. Men han verkar helt ointresserad av svamp…
Vad gör man åt det, egentligen?
Han sover mest. Och äter en hel del.
Vi var ute i skogen en sväng idag, men han hade inga som helst ambitioner att hitta kantareller… Jag försökte peppa honom, men han var så himla sömnig. Är det någon som har några goda råd? Hur kan jag få denna fina, goa kille att engagera sig i svampplockning??
Som en gåva från himlen upptäckte jag idag en lång rad med perfekta knoppar av kungschampinjon, denna kejserliga svamp. Det var så pass många att jag för första gången började fundera på att spara undan på något sätt.
Är det någon som lyckats bra att bevara smaken på kungschampinjoner? Torkning? Infrysning? Ge mig råd alla ni som provat på att bevara dem.
Jag såg i ett gammalt inlägg att Boman torkat snöbollschampinjoner med gott resultat.