Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det

OBS! Ät aldrig en svamp som du själv inte 100% säkert vet är en matsvamp!

Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:

  • Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  • De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är godkänt av en verifierat svampkunnig medlem, vilket ger dig en extra säkerhet i bedömningen av svaret.
  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 905 visningar
5 svar

Torka fårticka?

Susanne Roberton, Stockholm

16 sep 2008 kl. 18:27

Funkar det bra att torka fårticka? En del svampar smakar ju inte bra efter torkning,andra smakar bättre. Och en del brukar ju vara svåra att torka, t ex smörsopp möglar lätt om man bara lägger ut den på tidning.

0 334 visningar
0 svar

Hans v E!

Jan A, Uppsala

16 sep 2008 kl. 21:00

Nya, enklare bilder finns från dikesbotten!

0 557 visningar
3 svar

Musseron eller??

Mikael

16 sep 2008 kl. 18:48

Hej!
Kan någon kunnig person identifiera dessa svampar. Är själv en riktig nybörjare.
Hittade dessa på en tallhed i Luleå trakten. Kan det vara goliatmusseron?

0 767 visningar
6 svar

Mjölkticka

Geraldine Vällingby

15 sep 2008 kl. 23:17

Vad säger ni tickintresserade människor, jag hittar den inte i ngn svampbok, men fick reda på att det är en sådan.

0 329 visningar
9 svar

Nog är den lömsk!

gunhild i Kåddis

15 sep 2008 kl. 22:14

Visst känner ni igen den?

0 656 visningar
17 svar

Frysa sotvaxing?

Peter, Linköping

15 sep 2008 kl. 20:53

Efter ett hellyckat smakexperiment vill jag nu spara de sotvaxingar jag har så att jag kan ta fram dem när det skall vankas gourmetförsök (läs mer lite senare i svamp/smak-tråden).

Frågan är vilket sätt som är bäst att spara dem på.

- Frysa in “råa”?
- Torka?
- Förvälla i sitt spad?

Det jag vill är att bevara svampens konsistens så långt som möjligt. Hur blir blötlagd torkad sotvaxing? Upptinad?

0 3378 visningar
1 svar

Hur snabbt växer Trattkantarellerna?

Lisa

16 sep 2008 kl. 15:33

Har ju kommit en hel massa små trattisar. Hur länge dröjer det innan dom är plockfärdiga??

0 687 visningar
2 svar

Karl-Johan i Norrbotten

Mattias

16 sep 2008 kl. 15:47

Hejsan!

Jag är en nybörjare i svampvärlden och undrar om det är för sent för att plocka Karl-Johan i trakterna runt Luleå, med tanke på att det börjar bli ganska kyligt på nätterna?
Tacksam för svar
Mvh
Mattias

0 353 visningar
6 svar

Fjällskivling

Robban Blidö

15 sep 2008 kl. 00:33

Har lånat en mobil med kamera.Sänder några bilder som kan förklara vad jag menar.Är detta Stolt fjällskivling?

0 567 visningar
10 svar

Min första svamp

Thomas

15 sep 2008 kl. 20:42

Hej,
Idag har jag plockat mina första svampar. De växte i en ekdunge och såg för goda ut för att bara gå förbi. Tänkte be om hjälp med att höra om någon vet vad detta är.
Har bläddrat i en svampbok men alla bilderna är ju tecknade så jag finner ingen rätsida. Blir förstås tacksam för förslag innan de blir förstörda. De ligger på en tallrik så ser ni ungeför hur stora de är. Foten var ganska hård att bryta av sonen 8 år fick ta i. Tack på förhand. /Thomas

0 564 visningar
69 svar

officiellt upprop

sara

10 sep 2008 kl. 17:10

är i behov av någon som kan hjälpa oss med att plocka vit flugsvamp och lömsk flugsvamp åt oss, vi finns i luleå och här finns inte dessa svampar.
vi ska göra en studie av dessa två svampar därför vi söker någon av dessa men gärna båda två.

snälla hjälpa oss.

0 375 visningar
10 svar

Dagens och artbekräftelse

Brenko

16 sep 2008 kl. 14:29

Här är en bild på dagens skörd, samt en bild på några rimskivlingar, antar jag. Har aldrig plockat den innan, och vill gärna en bekräftelse, fast jag är så gott som säker. Är rimskivling god att stuva? Svara fort, jag är hungrig efter svampturen. :)

0 273 visningar
0 svar

Liknade Kungschampinjon

Michael

16 sep 2008 kl. 17:23

Hittade ganska många av denna sort, tog tyvärr inget kort på den. Liknade i mycket kungschampinjon men jag tycker att hatten på den jag hittade var betydligt mörkare samt att fjällen var svarta. Storleksmässigt så hittade jag exemplar med hattar på allt från 8-25cm i diameter. Någon som har en ide?

0 337 visningar
5 svar

Gul under lärk

Erik

15 sep 2008 kl. 15:31

Vad kan detta vara? luktar inget vidare gott. Foten är spröd och ihålig, ljusgult kött. Växte i mossa under lärk/tall.

0 250 visningar
4 svar

Tre vedlevande

gunhild

15 sep 2008 kl. 17:29

Här kommer tre till från denna vecka.

0 252 visningar
3 svar

Torkade soppar

Helena i Lund

16 sep 2008 kl. 15:58

Jag har nu lägenheten full med torkad kj, blodsopp, brunsopp, tegelsopp, och undrar om det är smakmässigt ok att blanda dom i burkareller om dom ska förpackas var för sej? När jag tillagar den direkt steker jag all svamp för sej, ska jag göra samma med den torkade? Jag förstår att det är en smaksak, men jag vill ju få bästa möjliga resultat och godast möjliga smak på min risotto nån gång i februari… :)

0 343 visningar
1 svar

Okänd svamp????

Cathrine

16 sep 2008 kl. 15:39

Hej
Jag har vid ett flertal tillfällenstött på en svam psom till en första anblick ser ut som en fingersvamp men när jag drar iden är det mer som “blad” som sitter tätt samlade. Färgen är mellanbrun och svmp"tussarna” är ca 11-15 cm höga och till storleken som en liten hand. Har letat efter bilder men inte sett någon som är det minsta lik. Ska vid senare tillfälle försöka fotografera den. Vore roligt att veta vad det är av någon kunnig.

0 953 visningar
7 svar

Frysa trattkantareller

Brenko

15 sep 2008 kl. 23:25

Går det bra att koka in och frysa trattar? Så skrymmande att torka..

0 462 visningar
1 svar

kantarell

Inger

16 sep 2008 kl. 13:30

Var och plockade kantareller igår och hittade då en lite annorlunda svamp bland kantarellerna. Den var mer tjock i stammen med en liten gul hatt och gul inunder. Den var lite blek på skaften. Likna nästan karl johan fot men var mer blekgul. Undrar om den går att äta?

0 282 visningar
10 svar

Champinjon eller skit

Glenn

15 sep 2008 kl. 20:10

Hittade dessa bredvid ett par fina snöbollschampinjoner under en gran. Någon som vet vad det kan vara?

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone