Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
..bäst? Det är “årets nya” för mig, och den finns ju i massor….
Jag testar alltid nya bekantskaper genom att steka dem första gångerna, men finns det något annat sätt som passar sig för just rimskivling?
Jag gör aldrig s k “blandsvamp”. Därtill har svamp alldeles för subtila smaker för att jag ska tycka det värt besväret.
Som rubriken lyder, giftsvampar är vackra att titta på och är ibland dödliga för människor men fyller de nån funktion?
Fästingar är små kryp som ungefär lyder under samma premisser. Mig veterligen så fyller fästingarna ingen funktion utöver att sprida bakterier eller virus från ett värddjur till ett annat (samt arbeta för artens överlevnad).
Fyller giftsvamparna nån typ av funktion, utöver att va vackert dödliga?
Läste igår, dreglande, att man kunde torka sandsopp och göra goda såser. Bara därför hittade jag ingen, tror jag, sandsopp idag.
Dock, en knallgulköttig sopp som inte blånar. Lite “prickig” på hatten. Vad kan det vara?
(Är det inte sandsoppen som blånar?)
Någon som vet vad det är för svampar jag hittat? De är lite fläckiga då de fick samsas i samma korg som blåbären… bara de inte visar sig vara dödligt giftiga och därmed har förstört mina bär bara… =)
Hej
Givetvis funkar inte kameran när man helst vill… MEN har idag plockat Soppar. Alla bruna i olika nyanser men samtliga gul/gröna i sporerna, vissa blir blå när jag trycker på dem. Dock har nästan alla tunn fot och inte alls “karl-johan mulliga”. Har inte hittat en enda bild som liknar mina soppar. Foten är rödbrun på de flesta. Ingen smakar gallsopp - för det har jag smakat. De flesta plockades i tallskog men några i bokskog. Finns det fler giftiga soppar än djävulssoppen? Ing…mer…
Vill tillägga ett par saker: 1)Jag tycker svampen liknar Pepparriskan, men smaken är väldigt mild. 2)Är doftlös. 3)Har mjölkvit vätska.
Fick just höra att vildsvin finns på norra Munsö. Och om dom är simkunniga är det säkert en enkel match för dom att simma över till Färingsö, gå tvärsöver och sedan simma över till Grimstaskogen. Idag har vi plockat svamp i en liten skog utanför Rimbo och där var det uppbökat på sina håll runt träd. Kanske vildsvin?
F ö är det gott med vildsvinsstek, kanske med trattkantarellssås och gelé?
Fick just höra att vildsvin finns på norra Munsö. Och om dom är simkunniga är det säkert en enkel match för dom att simma över till Färingsö, gå tvärsöver och sedan simma över till Grimstaskogen. Idag har vi plockat svamp i en liten skog utanför Rimbo och där var det uppbökat på sina håll runt träd. Kanske vildsvin?
F ö är det gott med vildsvinsstek, kanske med trattkantarellssås och gelé?
Tanken är att jag ska förtära lite av denna svamp kväll. Visst är det Rökslöjskivling? Hittade den längs gamla rågångar på och kring stubbar. Norr om Östersund.
idag har jag för första gången hittat en hel drös med stora fina svarta trumpetsvampar.
men nu vet jag inte vad jag ska göra med dem. hjälp mig! någon som har goda recept/tips på vad jag kan göra med dessa fina svampar?
Undrar om någon vet om man kan hitta kantareller i västerbottens inland? (trattisar) Var ska jag söka?
/Maria