Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Den första till vänster tror jag är karl johan den andra en brunsopp och den tredje ?
Kan man generellt säga att alla svampar mes sporer under är ätliga ?
Jag har torkat olika soppar i skivor på tidningar och de vekar har torkat klart nu. Vad kan jag göra med dem? Kan man använda dem direkt eller måste man göra något med dem innan man kan använda dem i mat?
Tack på förhand
Gjorde detta svamptest.
Fick ett fel på en svamp som jag aldrig hört talas om - Änglachampinjon!! Kan någon kunnig kommentera vad detta är för svamp. Beklagar att förstör för er som ska göra testet.
Någon som äter honungsskivling här? Hur smakar den och är det vanligt att folk blir sjuka av den?
Den finns ju i massor just nu här i Västmanland.
Mvh
Hur långt in i landet från Stockholm måste man för att hitta god svamp. Jag har läst om alla som plockat mängder med K/J o kantareller. På Värmdö finns inget på mina gamla ställen. Tänkte ta en tur innåt landet till helgen och undrar hur långt jag måste åka.
hur gör man för att bifoga en bild när man skapar ett nytt inlägg
Tallformen av taggsvamp kan ju användas för färgning, men hur är det med granformen? Är den oanvändbar eller är den bara lite sämre? Jag letade tall-taggsvamp hela söndagen utan framgång, men under en korttur tidigare i kväll snubblade jag över ett rejält bestånd av gran-taggsvamp. Är det någon idé att plocka dem för färgning?
Under kvällen åt jag inte bara honungsskivling utan även kantkremla. Den hade mycket fast konsistens, antydan till nöt i smaken och en liten sötma som nog skulle göra sig fint till mjukstekt lök.
Ungefär samma erfarenheter har jag av mandelkremla. Den blir fast, köttig, och har en mycket mild, nästan intetsägande smak, inte pepprig eller speciellt fyllig.
Så hur brukar ni göra med era kremlor? Tillagning? Tillbehör? Kryddning?
Hittade massor av knappnålsstora trattkantareller i lördags. När är det dags att skörda? Nån som vet? (Beror väl på hur regnet faller, kan jag gissa, men ungefär ...)
Jag har nu för första gången införskaffat mig mina första två svampböcker :-)
En stor att ha hemma och en liten att ha med till skogen.
Den stora är “Svampar - plockning och artbestämning” av Lohmeyer och Künkele.
Den lilla är “Svampar” Bonniers Naturguider, av Shelley Evans och Geoffrey Kibby.
Men nu har jag suttit och njutit av bilder och beskrivningar men blev konfunderad på två ställen.
Dels så står det i den lilla att “rödfotad läderkremla” är en god matsvamp. Men i…mer…
Jag tror jag hittat en koralltaggsvamp i en stor levande lönn med en länsgående spricka i stammen. Är den sällsynt i Södermanland? Hur aggressiv är den gällande röta i träd?
Hej!
Jag körde i helgen några mil norrut, till Söderåsens skogar. Jag strövade runt vid Konga och Kågeröd. Men döm om min förvåning, jag hittade nästan ingenting! Min närmsta skog är Vombs fure, där är jag ofta, och kommer alltid hem med rejält med svamp, och jag var mycket förväntansfull inför Söderåsen, men tji fick jag! Har det kommit mindre regn på Söderåsen kanske? Nån som har ett tips om bra ställe i Kongatrakten? ;-)