Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hittade denna i en koghage, där den växer på rad. Olika stora, från 15 cm. Jag trodde först att den var en blek taggsvamp, men den har inga taggar, utan skivor (heter det så?) Klicka på bilderna så ser du bättre.
Är inte så kunning så jag blir jätteglad om någon kan hjälpa mig med vad detta är för svamp
En Champinjon, serie 1, den gulnade svagt men det försvann rätt snabbt. Serie 2 En riska sandmark vid björk och päron, vit saft ingen stark eller brännande smak. Serie 3 En mild gul kremla. På alla gäller, vilken är det? Här regnar det och ingen bil ingen svamp, tur att man har lite gamla bilder. Rastlöööös, fick köpa lite V-gurka för att ha något att pyssla med :))
...ska prata svamp hos Lotta Bromé i P4extra idag - börjar 13.05.
Säljer för 50kr/kg.
Bor i nässjö om man vill hämta dem här.
Hej!
Fick ihop en samling fina svampar vid en liten promenad och tycker det skulle vara roligt att få hjälp med identifiering. Medveten om att det egentligen skulle krävas bättre bilder, men jag har redan slängt alla utom karljohan och granblodriskorna, så förgiftningsrisk finnes ej. Gissa vilt alltså! :-)
Idag har jag mestadels suttit vid datorn med nackspärr och inte fått någonting gjort.
På eftermiddagen bestämde jag mig för en lite längre promenad med hunden som bara fått korta rastningar idag. Vi brukar gå längs en liten fågelsjö, och vi hittade oväntat massor med svamp. Jag hade varken svampbok, kamera eller något att bära i, men lite tog jag hem ändå.
Jag hittade massor med soppar (som jag ännu inte artbestämt) och såg även massor av, av vad jag tror var, fina panterf…mer…
I helgen när jag var ute och tittade efter svamp så såg jag hederlig röd flugsvamp, något som liknade lömsk flugsvamp, samt toppig giftspindling. Vackert!
Hur giftiga är våra giftigaste svampar egentligen? Det står “smaka inte” på dem på hemsidor o dylikt (försiktighetsåtgärd eller så dödlig?!). Hur lite svamp kan man få i sig och man riskerar skador? Räcker det med att stoppa en bit i munnen?
Precis som det är tillåtet att plocka växters frukter så länge man inte skadar dem så är det väl tillåtet att plocka svampar, som ju är fruktkroppar, så länge man inte skadar mycelet?
Har vid ett antal tillfällen på detta forum tipsat om bra fyndplatser i Skåne.
Det verkar som om ingen följt mina råd, eftersom den mest kända lokalen Veberöd/Idala, igår levererade mycket svamp, bl.a. Karl Johan och Kantareller. Dessutom fanns otroliga mängder bebiskantareller på g.
I min hushållskompost frodas en liten bläcksvamp. De tidiga stadierna liknar Coprinus lagopides, stor brandbläcksvamp, som den ser ut på bilden i Ryman. En liten vit strut, ca 15 mm hög. Sedan skjuter foten upp och blir mycket smal, drygt 10 cm hög. Längst upp blir det en liten hatt som nästan genast upplöses i svart bläck. Någon som vet vad det kan vara? Hatten blir aldrig så stor som på stor brandbläcksvamp (som den ser ut på bilden), och dessutom växer den ju inte på en brand…mer…
Har nyss börjat med att plocka svamp och har nu hittat massor av svamp som jag var säker på att det var karl-johan när jag var i skogen. Hemma blev svampens rör mörkt olivgrön. Är det karl.johan i alla fall
Hatt 5½ cm, fot ca. 7 cm.
Finluden hatt som skiftar i gröngult.
Ingen färgförändring vid tryck på rören.
Jag skar den mitt itu och foten skiftade färg ytterst lite. mkt. svagt beige ev. rosa.
Ingen smak eller lukt.
Rören är verkligen skarpt gula.
Bild 1: Soppen är fotat med bakgrund av en Jättetrattskivling som färgjämförelse.
Bils 3: det är gulstick både på svampen och mossan :( (Men det kanske ger en fingervisning i alla fall.)