Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hej, gjorde en stekt anrättning med mestadels ung aspsopp och resultatet var en besvikelse :(
Dom blev slemmiga och oaptitliga. Smaken på såsen var dock mycket bra.
Någon som har ett tips hur man bäst tillagar soppar för att slippa det slemmiga resultatet? Torkning?
Hur går man tillväga när man vill
lägga ut en bild på forum.
Följer noggrant instruktionerna,
lyckas flytta bilden till paint
och förminska den.
Men hur gör man sedan?Har prövat att klicka på både bild och alla
rubriker utan att lyckas.
Vore tacksam för hjälp.
Hej! Igår var min kväll egentligen tillägnad till kräftfiske, men påvägen ner längst med stigen och skogen fann jag massor utav vad jag tror är Karl Johan. Jag ber om ursäkt till er svampälskare att mina exemplar på bilden “avlivats” med att jag tagit upp hela knoppen ur marken, det slog mig inte i början att de va fel men sen kom jag på att jag faktiskt läst på denna sida att man ska skära bort dom. Så ursäkta det misstaget! Jag undrar hursomhelst om jag rensar dom korrekt nä...mer…
Efter dagens svamppromenad är jag övertygad om att det lönar sig att leta efter brunsopp i tallskog som har brunnit. Eller är det bara ett bra brunsoppsår i år? Det vore intressant att höra om någon annan också har hittat mycket brunsopp där det har brunnit.
Till Hanzzon: albinokantarellen är en mjölskivling.
Jag har idag gjort en skörd av sandsopp, aspsopp, KJ och smörsopp. Jag tänkte torka dem och undrar om ni tror det kan vara en god idé att torka dem i varmluftsugn på förslagsvis 40 grader? Hur länge får jag räkna med att det tar?
Samt, i vilken utsträckning skulle ni blanda dessa sorter?
Tacksam för alla råd.
Hej!
Jag har plockat svamp sedan jag var liten, men har alltid hållt mig till ett begränsat antal sorter och aldrig vågat prova några andra. Har väl aldrig haft någon svampkunnig att fråga, och att experimentera själv har aldrig varit min grej.
Jag har plockat olika soppar, kantareller och trattisar. Har även plockat taggsvamp men tyckte inte smaken var nåt vidare så de plockar jag inte längre.
Har ni något tips på en bra nybörjarsvamp? En som är lätt att känna igen, som man in…mer…
Hej,
Jag hittade en svamp som jag aldrig sett förut. Tyvärr har jag inget foto. Svampen var helt täckt av något vitt slemmigt. Såg ut som vitt mögel. Foten var förvriden. Hatten var liten, ungefär lika bred som foten.
Hittade ca 10 st i ett dike på en mörk fuktig stig. Vad kan det vara?
Sommarsoppen som jag lovade att ni kunde äta kanske var rotsopp i stället. Den är inte heller giftig, men oätlig p.g.a. den bittra smaken. Så ät den inte!
Tack! Det är underbart att få se alla dessa ljuvliga bilder som ni skickar upp på svampar :))))
Gör så här istället för att gå in i varje ämne o säga det för det är sånt ös här nu, härligt!