Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har jag aldrig hittat innan, men nu har jag fyra enorma kritvita klumpar jag tänkte mumsa på. Några förslag på hur jag ska tillaga?
Hej! Mitt första inlägg här. Håller precis på att torka karljohan på tidningar som är utlagda på en tvättställning. Hur ofta bör man byta tidningarna som svampen ligger på och hur lång tid kan hela proceduren ta tro?
Hejsan vi hittade den här i en trädgård. Jag tror det var ett lönn och bok träd bredvid.
Någon som vet vad det är?
Det här receptet på svampsallad kommer från min gammelfarmor Ester från Vasa, Finland. Min mamma gjorde alltid några burkar på hösten och nu gör jag det.
Svamparna blir så goda och passar till alla möjliga maträtter.
Förväll riskorna i rikligt med vatten ca 10 minuter
Lagen:
2,5 dl vatten
2,5 dl ättika
2 dl socker
20 vitpepparkorn
20 nejlikor
5-10 lagerblad
bit ingefära torkad
Koka i tio minuter och häll den heta lagen över svamparna.
Vad har ni för önskesvamp? Dvs nån sort som ni jättegärna skulle vilja hitta men inte lyckats med (än!). För min del är det svart trupetsvamp… Den ska finnas här i mellersta Dalarna också men är kanske inte så vanlig.
Om jag torkar karljohansvamp, måste den då förvällas innan jag tillsätter den i någon maträtt? Eller hur ska jag göra för bäst resultat? Tack på förhand!
Hej på er!
Jag var ute igår för att plocka kantareller och döm av min förvåning när jag såg att trattkantarellerna redan är på gång upp. Är det inte ovanligt tidigt för dessa? Jag brukar vanligtvis springa på dem först i september men jag antar att allt regn gett denna “rekordstart” (?)
Mvh/
Mina föräldrar har hittat massor av denna svamp på landet. Vad är det för svamp? Dom sa att det var höstkantareller men tog hem ett par till mig så jag skulle kunna fråga här. Den är ihålig i stjälken och formen på dom är som höstkantareller men färgen stämmer inte med dom jag hittade förra året. Det växte massor på samma ställe och dom gömde sig lite i gräset precis som dom vi hittade förra året. Någon som vet vad det är för svamp?