Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag tycker att svampguiden är underhållande läsning.Man får veta mycket, mer eller mindre värdefullt, och hjälp när man behöver.
Inte minst beundrar jag era bilder av svamp och annat.Då jag jobbar inom skolan behövs ofta en bild att använda i undervisningen/arbeten. Det finns två stora svenska saiter med bilder att använda fritt inom skolan, multimediabyrån och fotofinnaren. När jag sökte efter svampar i dessa upptäckte jag att utbudet var mycket dåligt. Snälla, kan ni inte ...mer…
Någon som vet om den är lämplig att torka ?
Det hade kommit rätt mycket av den i en liten tallskog, inte långt hemifrån.
hittade jag en dofttrattskivling i hagen och den var lätt att ta igen på doften, liksom kokosriskan, sillkremlan och mandelriskan ( tidigare ).
Vad jag undrar är, vilka fler svampar har en “utpräglad doft” som man lätt kan känna igen dem på?
Tycker för det mesta att det är svårt, mild doft, doft av mjöl, angenäm doft e.t.c Eller ingen doft alls och då kanske det är smaken b.l.a som man kan artbestämma den på, men nu undrar jag om ” doftsvampar “.
Det är ju ovanligt lite svamp i markerna nu. Vad beror det på och kommer det att påverka tillväxten nästa år?
Den här tickan växte invid foten på en granstubbe. storlek ca 16x8 cm, något snedställd fot,ljusbrun på ovansidan, något zonerad, tunn skarp ojämn kant, ca 1cm tjock, porer ca 3 mm djupa, porer och köttet ljusgrågröntonande, antydning till gropar i porlagret. Hela svampen var ganska blöt, möjligen har den varit frusen och sedan upptinad. Namnförslag?
Vill gärna ha ditt expertutlåtande om denna hätta. Tycker själv att bilden är värd att spara och skulle vilja ha rätt namn på den. Tyvärr smakade eller luktade jag inte på svampen, tyckte bara att den var så vacker.
http://svampguiden.com/forum_visa.asp?inr=79256&fnr=1&sok=&Start=0&Offset=50&ipos=0
Äntligen fart på trattisarna. Har varit ovanligt ont om dem hittills. Bonus: 1 blomkålssvamp, som en liten fotboll.
Ca 15 l trattisar.
Södermanland, Nyköping, Ca 1 mil NV Nyköping
Detta plockade vi på en halvtimme!
När och var, biotop och så hittar man jordstjärnor, jag har faktiskt ALDRIG sett dessa svampar i naturen och det skulle vara riktigt kul att få göra det.