Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Var skriver man in dessa svampar på rapporter? är de sällsynta eller under matsvamp eller övriga?
hej fick nyligen veta att man kan äta eldsopp.
finns det några tillagningstips för att få bort giftet?
Idag hittade jag en svamp växande på gammal ekstubbe vid vägkanten.
Det var mellan Hjälmarsberg och Framnäs, öster om Örebro.
Min första tanke var att det var nån variant på fjällig tofsskivling, men den hade mindre fjäll, tyckte jag.
Vid smakprov var den otäckt besk oxå!
Vad kan det vara?
Turligt nog var fotografen Jan Nirving med och kunde ta ett par bilder!
hade det kommit ett tiotal björksoppar i varierande storlek i hästhagen.
Den här andra soppen vill jag tro är en begynnande karljohan, om tror jag att jag skall sitta och vakta den.
Och så ett gäng bläcksvampar vid foten / rötterna av en rönn, min gissning ” stubbläcksvamp “. Är det rätt ?
Måndagen ser jag fram emot då visas regn över länet.
Dumt nog tog jag ingen bild på plats, men de växte i gräs/ mossa och granskog på sidorna, i kalkrik skog.
Hattarna var vita och kanten inrullad, mkt. täta skivor och mjölkvit saft.( svampen har gulnat )Ingen utpräglad doft men en brännande skarp smak.
Ser att det finns slät vitriska och grönmjölkig sådan, kan det vara någon av dem ?
Dålig bild bifogas.
Hej-å-hå svamplovers! :-)
Nu har jag avslutat min fas som total nybörjare! Nu kan jag i alla fall skilja på dom vanligaste… tror jag. :-O
Jag skulle bli riktigt tacksam om någon skulle kunna ge mig ett tips om vart jag kan hitta soppar i Luletrakten?
Har läst att det är fler än mig som saknar soppar/Karl-Johan i år. Själv återvände jag och en kompis till ett ställe där vi förra året plockade ofantligt mycket av dessa svampar men i år gapar hela skogen tom, även i andra skogar. Har bara funnit och annan liten Karl-Johan. Är det så att det p g a väder på vissa håll fortfarande är för tidigt? Bor i Göteborgstrakten och det har varit en del regn men lite värme. Kanske det gått mkt bättre uppåt landet? Här verkar de inte…mer…
Tänk er att ni är nöjd med dagens svampskörd och är på hemväg från skogen. Ni går igenom nya trakter. På väg hem så ser ni ytterligare en massa svamp som växer där på marken. Det blir bara att börja plocka igen och det verkar aldrig ta slut. Vet inte om detta är en trevlig eller otrevlig upplevelse. Det går ju inte heller att låta bli att plocka dessa godbitar. Igår så var jag utsatt för detta. Grannen blev mycket glad. Idag så håller jag fortfarande på att ordna med des…mer…
Hittade torkade trattkantareller som gömt sig i skåpet. De ligger i glasburk med lock och har säkert varit där i två år. Tänkte kolla om de fortfarande är ätbara innan jag kasserar dem. Är inte så många kvar som tur var.
Hittade denna svamp idag. Tyckte att det skulle kunna vara eldsopp. I svampböckerna ska den växa i kalkrika marker, t.ex. i parker, gärna med ek och bok. Denna växte på en skogsväg i granskog. Det kan finnas en och annan ek i och för sig, men detta är är den höglänta västsidan av Sydsvenska höglandet med sur jord.
Är det eldsopp?