Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Ska vi gå ut tillsammans och lära varandra, och ha det revligt över en fika i skogen ?
Hur är det med radioaktiviteten i svampar (Cesium) i norra boshulän (norr om Uddevalla)?
Min fru är gravid och nu när det är så (hittills) bra svampår så vill man ju inte avstå från att äta.. ;). Livsmedelsverket verkar inte ha någon rekommendation kring detta vad jag kan se.
Jag kan rekommendera Sandins i Hötorgshallen för den som vill köpa goliatmusseron i Stockholm. Jag har själv köpt torkad där flera gångre, den var av utmärkt kvalitet. De har även sålt färsk goliatmusseron då och då.
Inge svamp, det är snustorrt här i skogarna :-(.
Men en annan sak, jag kan dela med mig. Jag vet hur Per d ser ut. Som om ni bryr er, trodde väl det.
Vi har konternurerlig (stavas?), via msn.
Han ser ut som en nallebjörn!
Fråga till Micke. När var det du skulle ställa i Hallunda?
Hej! Idag var i skogen, plockade rödgul taggsvamp bara, men när skulle åka hem hittade, 2st mistänker citrongul slemskivlig.
Och äntligen 2 st soppor, aldrig hade jag sett tidigare, ter sig som svartbru stensoppor, stämmer det?
Är nybörjare och skulle vilja om nångon bekräftar det och gärna accepterar någon råd.
Tack på för hand.
det framgår av er databas att eldsopp är giftig men också att den går att äta. jag har funnit flera kg eldsopp men vad skall jag göra med den för att den skall gå att äta?
Igår hittade jag massor med småttingar till kantareller och de var för små för att plocka så nu är min fråga hur fort växer de?
Måste ju vakta mitt guldställe från mannen med hunden som annars tar all svamp här.. f.ö. borde det var förbjudet att leta svamp med hjälp av hund för det är fusk :-)
Är helt nybörjare på svamp och som de flesta nybörjare letar jag bara efter kantareller :-)
Nu har jag hittat kantareller och vill prova på någon annan svamp. Vilken svamp rekommenderar ni som är i klass med kantarellen (eller tom bättre :-). De bör kunna hittas i blekinge/småland och inte vara alltför sällsynt.
Berätta gärna hur ni tillaga dem.
Jag tycker detta forum är jättebra, och jag blir så himla inspirerad att lära mig några nya svampsorter att dryga ut förråden med.
Vad för sorter kan ni tipsa mig om?
Vad finns det för ena svampar som är svåra att ta fel på?
Vilka kännetecken ska jag komma ihåg?
I dagsläget känner jag igen och plockar:
Gul kantarell
Trattkantarell
Rödgul trumpet
Svart trumpet
Fårticka
Blek taggsvamp
Fjällig taggsvamp
Karl Johan (och en del andra soppar)
Blodriska
Blomkålssvamp
Hej allihop, på min promenad i de småländska skogarna idag stötte jag på en svamp som jag aldrig sett förut.. tyvärr så tog jag ingen bild, men vill iaf chansa och be er om ev tips på vad det kan ha varit för svamp.
Det var en relativt stor svamp, exemplaren jag hittade var mellan 10-20 cm bred hatt, blekt beige till färgen och med en fot som var täckt med ett tjockt mörkbrunt sammetsliknande skikt.. Vet ej om detta är som det bör vara eller om svampen fått ngn parasit på sig, d…mer…