Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Var plockar man typ philosophers stone och Copelandia Cyanescens, och typ Psilocybe cubensis Huatla? Jag har letat över allt men hittar inget. Svara gära genast!
MVH Jonte
av Michael Krikorev fick jag idag, en utmärkt bok för de som vill lära sig mer än kantarell och karljohan.
Det fanns tre arter som jag aldrig sett här
druvfingersvampen
mandelriskan och
grå kantarell
förmodligen för långt norrut.
Läckert med den neongröna färgen på insidan av pärmen.
vill hjälpa mig med de här tre, eller åtminstone ge mig en ledtråd i vilket släkte jag kan hitta igen dem.
1. växte i gräs/ mossa, bitter smak.
2. sämskinnsfärgad hatt, ingen utpräglad doft, smak. Växte på sidan grusväg.
3.Också på sidan om vägen, nerlöpande skivor.
?????
murkling är det här ?
De växte på en gammal liggande al och varken smakade eller doftade något tyckte jag, men oj vad många.
På den andra bilden finns en svamp faktiskt, nu skulle någon av kamerafantasterna varit här.
Foten är ljust gul och sytråds tunn och hatten ca 2 mm är skarpt orange. Någon gissning ?
Vad kan detta vara för svampart? Den kom upp på mittsträngen av gräs på en körväg ett dygn efter att gräset på densamma hade klippts, samt även i vägkanten. Det har det regnat 60 mm i april, 145 mm i maj och över 200 mm i juni. Kanske det har någon betydelse. Trakten är Sjuhäradsbygden i Västergötland.
Välkomna till Vindelns folkhögskola torsdag 28 juni kl. 18.00
Elisabeth Båht informerar om universitetets svamputbildningar och ni får veta hur man utbildar sig till svampkonsulent.
Vi berättar om Umeå Mykologiska Förening och ni får se det nya höstprogrammet med de utflykter som planeras.
Ni får också prova på papperstillverkning av svamp (tickor) och se hur man färgar garn med svamp, och vi visar färdiga alster som tillverkats av färgat ullgarn.
En utställning av tickor har ...mer…
Kan det vara möjligt nu ?
Jag var inte ute på någon svampsökartur utan för att plocka lite blomster och smultron och till min förvåning stod en stor
kremla efter byvägen.
Grönvit, klibbig men tyvärr redan förstörd av insekter. Hatten var som ett kaffefat i storlek och foten grov, kanske 5 - 7 cm hög.
Ja , jag vet inte ?
Sitter och tittar på några bilder från idag och ser att på tallgrenen sitter två små gula svampar, kan det vara nån ” spiksvamp ” och ett foto av de små som växer i barrmattan överallt, barrbroskskivling kanske ?
Om det luktade rutten kål hade jag svårt att avgöra för mina händer doftade av smultron, betydligt trevligare.
Kan de vara början på rodnande hartryffel, vet att jag förra året hittade en sådan på ungefär samma plats. Den var hård när jag bröt itu den och de små var vitaktiga den större hade en rödaktig färgton ?
Strax bredvid var de en stor ansamling av klubbmurkling som lyste så grant.
Och på två ställen observerade jag små kantareller för tidiga att plocka med det var många. de bådar gott !
Hittade idag ett tjugotal små gula kantareller. Plockade en del för att ha vid övningar med min kantarellhund. När vi övar ger hunden skall när han hittar en kantarell men när det är allvar av händer det att han i stället äter upp kantarellen. Har någon ett förslag hur vi ska få bort den ovanan? Annars verkar han ha ett otroligt luktsinne både för kantareller och svart trumpetsvamp.