Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Jag är en nybörjare i svampskogen som försöker lära mig så mycket som möjligt om svamp. Plockar mest soppar, kremlor och trattkantareller. I veckan var jag ute med en kompis och vi sprang på ett stort bestånd av narrkantareller (tror jag i alla fall, dom var gulröda, kantarell formade men med smal fot). Vi började diskutera om dom är giftiga eller inte. Hon hävdade att dom är giftiga och jag hävdar att dom är oätliga men inte giftiga.
Vem har rätt?
En annan fråga som jag u…mer…
Hej, såg igår att apoteket säljer typkassar för 15 kr. Köpte en och de är rymliga och lätta att ta med. Alternativ till svampkorg?Jag brukar annars köra med komposteringspåsar som man har till återvinning av matrester. De funkar jättebra såvida man inte ska bära omkring på några stycken.
Nu ska jag fortfarande ha med papperspåsar men ha dem i tygpåsen från Apoteket :)
her just læst i en dansk tidning, Politiken, at man kan blive sjuk av å spise rød birkerørhat ( tegelsopp, leccinum versipelle ).En norsk botaniker , Thyra Solem bliver citeret.
Har ni hørt om det i Sverige ?
hur rensar jag bäst karl-johan har själv inte plockat den har fått den av en god svampkännare plockar själv bara kantareller
Jo visst var det det jag hittade igår i Tyresta Nationalpark.
Aldrig tidigare sett den.
-En liten grupp brevid en fin KarlJohan
Tack för svar om “min” Tårticka. Många och fina tickor kan man se i den lilla nyckelbiotopen i Skogens pärlor (ObjektID: 100837101), som ligger mellan Skogås och Trångsund i Sörmland. Jag har många fina foton därifrån, som jag kan skicka om någon är intresserad! Tyvärr vet jag inte vad de heter!!!!
Igår ränsade 10 Karljohan svampar och smakade på varje. Tog en liten bit och tuggade och svalde. Imorse vaknade med illamoende och diarée. Kan det väkligen må dåligt av otillagade KJ?
Är en riktig fegis när det gäller kremlor. Kan man smaka på en rå kremla och klassa den som ätlig om den är mild i smaken? Finns det inte giftiga förväxlingsvampar (inte andra kremlor).
Rackarns vad med fin KarlJohan det finns- var i Tyresta igår och hittade bla 10 jätte ex-cirka 20 cm höga och hattar med en diametar på lika mycket- av rödbrun stensopp utan ett enda larvangrepp
plockade cirka 25 kilo på en och en halvtimme- hittade även en märklig kantarell?- ser ut som en trattis men mera krusig i hattens kanter
Vi talade om grönfärgat hattskinn på Karl-Johan förra veckan. Har någon hittat fler förklaringar. Vi hade en teori om tidiga snyltingar. Men idag var det en hel del bitar som blev gröna när vi började förvälla i stekpannan. De såg alla väldigt fina ut när vi rensade och vi tog bort allt som var tuggat på etc. Bara Karl-Johan och Rödbrun Stensopp. Jag plockade bort alla gröna bitar ur pannan, men de hade naturligtvis delat med sig av sitt vatten till de andra svamparna. Finns det…mer…
var det någon som tidigare nämnt.
Hittar tyvärr inte det inlägget och undrar därför om någon kan lägga upp receptet på det igen.