Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
TYyvär blel det fel
Jag kalas för Kallebygg
Hej.
Kan man frysa om, upptinde, förvällda kantareller?
torka eller lägga in i vätska?
Vad fick ni per kilo eller per liter??
I min gräsmatta, under syrenen, växer det mängder med vad jag alltid kallat röksvamp, den är ganska liten, svagt brun, gyttrad och när jag skivar dem, märker jag, att de lite större svamparna har ett tunt skal. Lukten är ganska frän, påminner om en övermogen camenbert. Är det kanske en äggsvamp?
går den att äta?
Den luktar gott och svampboken säjer ja, men en koll på nätet och en finsk träff sa att den kan orsaka förgiftning?
Har sett att några rapporterar örsopp och riddarmusseron under matsvampar. Fråga nr 1: Vågar ni äta riddarmusseronen?
Fråga nr 2: Hur tillagar ni örsoppen så den blir värd att ta rätt på?
Var hittar man svamp i Borås? Har letat på Trandared, Norrmalm, på Ryavallen, på Allégatan och i Stadsparken. Ingenstans finns det svamp som jag vågar plocka men inte äta.
Hej!
Jag kann inget om svamp men i går så åt jag en rå kantarell som en bekant plockat. Den smakade väldigt mycket beskt och bittert. Jag spottade ut det mesta. Men smaken satt i hela dan trots att jag åt krydstark mat efteråt. Jag kann fakiskt känna hur det sakade fortfarande en dag efteråt.
Så nu är jag orolig att det skett en förväxling med toppig spindelskivling !!!!!!
Är det någon som vet hur den smakar ?????
Försöker varje år att lära mig det där med kremlor, men varje år ger jag upp, fattar inte hur man ska göra ! Alla säger att det är lätt eftersom man kan smaka sig till om dom smakar starkt eller ej, men jag tycker ändå att det är svårt at fastställa vad det är för sorter. Någon som känner sig säker?
Hej! är det någon som vet om man kan torka trattisar i bastun på svag värme???
Hittade i går massor med fjällig bläcksvamp. Jag har stekt dom, men vad gör jag sen? Kan dom frysas in? Kan man stuva dom?
En arbetskompis nämnde att man inte får dricka alkohol tillsammans med dom. Stämmer det eller blandar hon ihop den med grå bläcksvamp. Svamparna stod väldigt nära ett radhusområde långs en väg där det går massor med människor. Varför stod dom kvar? (svamparna alltså) Känner inte folk till dom eller räknas den inte som bra matsvamp. Eller kanske växer d…mer…
Är det någon som vet vad detta är för jättesvamp?
http://www.byggahus.se/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=Ovrigt;action=display;num=1096755700
Detta är första gången jag skriver här, så hej på er alla svamp-intresserade!
Jag har hittat en lakrits-doftande trumpetsvamp. Den är ljusbrun med skivor som går ner på foten(som kantarell). Ljusare på undersidan än på ovansidan. Växte i mossa i blandskog.
Just nu lukar hela mitt kök lakrits så doften är väldigt stark.
Har letat runt för att försöka artbestämma, men inte lyckats. Finns det någon här som har någon idé om vad detta kan vara för svamp?
Jag hittade en riktigt fin Karl-Johan idag. inte maskäten alls, men fåglarna hade hunnit hacka en del på hatten. Den var hyfsat utvuxen och hade alla typiska drag av en Karl-Johan. Men rören är vita. Måste de bli gula? den smakar utmärkt och ser bra ut. Är det fortfarande en Karl-Johan?
Finns det någon vänlig själ som kan berätta lite mer om Blomkålssvamp. Är den tidig-sen, allmän-sällsynt, mer i söder eller norr osv. Jag har hittat en liten brun gammal B-svamp en gång. Men skulle gärna vilja hitta ett nyare ex.