Forum – Frågor och svar om svamp!

Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det

OBS! Ät aldrig en svamp som du själv inte 100% säkert vet är en matsvamp!

Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:

  • Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  • De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är godkänt av en verifierat svampkunnig medlem, vilket ger dig en extra säkerhet i bedömningen av svaret.
  1. Frågor och svar måste följa forumreglerna.
  2. Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
  3. De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
  4. Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
  5. Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
  6. Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
  7. Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
  8. Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
0 128 visningar
1 svar

Karl Johan

Eva O

29 sep 2004 kl. 14:45

Kan man äta foten?
Jag tycker att den är konstig inuti, verkar inte maskangripen men smulig, porös…
För gammal?

0 133 visningar
2 svar

Pris på Trattisar?????

Mimmi

28 sep 2004 kl. 19:48

Någon som vet vad man får för trattisar i år?

0 103 visningar
2 svar

Stor sopp

Lotta

25 sep 2004 kl. 15:02

Hej!

JAg har på sydligaste Gotland bland kalkstensgrus och enar hittat en storvuxen sopp, som jag tror är en blodsopp, men enligt min svampbok skyr denna kalk. Det enda exemplaret är ålderstiget. Det mäter 21 cm över hatten. HAttköttet är något uppsprucket i kanterna. Foten är formad som på en stensopp, ca 10 cm hög, päronformad och med ett ådernät som är rödaktigt närmast hatten, i övrigt brunt men det kan vara av ålder. Rören är brunröda och blånar liksom köttet. Vad ...mer…

0 99 visningar
2 svar

undrar vad jag hittat

anne

25 sep 2004 kl. 12:00

hej jag har hittat en svamp som ser ut som klubblik trumpet men är gråsvart växte i fuktig mossa uppe i dalarna smakade som kantarell vad kan detta vara tacksam för ett svar. anne

0 228 visningar
2 svar

Finns det bara 2 sorters Blodriskor?

Annika Haglund

28 sep 2004 kl. 15:25

Tallblodriska och Granblodriska? Där finns det ju oändligt många varianter med grönt i, mörka och ljusa svampar.
I en bok finns det något som heter Läcker riska, men det är väl samma som Tallblodriska?
Undrar Annika

0 65 visningar
3 svar

Violgubbe

Annika Haglund

28 sep 2004 kl. 15:55

Är Violgubbe samma sorts svamp som Klubbkantarell? Den är ganska vanlig hos oss i Norra Uppland.
Annika

0 93 visningar
0 svar

Ohyra i kremlorna

Richard Jensen

29 sep 2004 kl. 19:07

Jag stöter ofta på olika sorters kremlor på mina turer och har ibland plockat dem, för att senare slänga dem. Anledningen? Jo, varje gång har skivorna varit fulla av ohyra som trots blötläggning inte går att få bort. Någon som vet råd?

0 151 visningar
1 svar

okänd svart svamp!

Carin

29 sep 2004 kl. 10:43

Hej. Varit i skogen och hittat en sor svart svamp som jag aldrig har sett förut. Sedd i Skåne. Stor Svart svamp fnasig i kanten skivling troligen.Blir purpurröd undertill när man skrapar bort skivorna. Vem vet vad det är?

0 128 visningar
1 svar

trattisar

anne.inter@telia.com

29 sep 2004 kl. 10:13

hej, jag undrar vart anne-marie kjell går jag har åkt från stockholm upp till avesta, horndal då du plockar trattisar jag vill gärna åka dit igen i helgen.  anne

0 164 visningar
3 svar

Trattkantarelll

maggan

13 sep 2004 kl. 21:37

Hej! Var ute och plockade svamp för en vecka sedan hittade masser trattkantareller men plockade bara dom största. Åkte tillbaka idag för att plocka mera men dom hade blivit svata i hatten foten var det inget fel på. Hatten hade inte torkat utan var fortfarande fuktig vad beror detta på? Blev väldigt bisviken trodde korgen skulle vara full idag blev bara ca 1 liter

0 384 visningar
5 svar

Märklig "trattkantarell"

Erik Bonde

27 sep 2004 kl. 14:46

Hittade också ett par “trattkantareller” men de är större och grövre med ihålig, chokladfärgad fot. Hatten har en inbuckning i hatten som påminner om trattkantarellen och den har ljusa skivor under. Vad kan detta vara? De växte precis brevid en grupp av trattkantareller…

0 91 visningar
3 svar

Äntligen

sasse

28 sep 2004 kl. 18:41

Hittat mängder med svarta trupet svampar ca 10 liter.Växte mitt framför näsan på mig när jag plockade trattisar.Tur att hunden var med och fick en kvist i tassen så att jag var tvungen att kolla hunden då såg jag trumpeterna sticka upp.Nu undrar jag om nån har nåt bra tips att tillaga dessa svampar skall man torka dom först??

0 218 visningar
2 svar

svamp mortel

sasse

28 sep 2004 kl. 19:24

Clas olsson säljer en helt enastående mortel om man vill göra mjöl av torkad svamp.En rund gjurtjärns mortell som är räfflad nere i botten och i själva morteln.Brukar använda den till trattisar i såser och man vrider 5-6 gånger är det bara mjöl av den torkade svampen.Detta var ett litet tips till er alla svamp älskare ps 120 kronor nånting kostar den ds

0 78 visningar
4 svar

Skulle detta kunna vara SOTVAX

Patrik

28 sep 2004 kl. 17:23

Skulle iså fall vilja veta hur man tillagar denna svamp bäst, för att kunna bibehålla smak !

Tack på förhand!

0 469 visningar
7 svar

sjuk av trattisar?

Pia Sonefjord

27 sep 2004 kl. 14:59

Jag och flera med mig har fått rejäla magsmärtor o diarré efter en måltid på trattkantarell. Enl P Holmberg i Nya svampboken händer det i sällsynta fall. Men jag vet åtminstone 3 personer - inkl mig själv - som drabbats. Konstigt nog inte alltid…

0 757 visningar
2 svar

Finns det olika sorters trattkantareller?

Annika Haglund

28 sep 2004 kl. 15:20

Hej!
Jag hittade denna sidan idag, vad roligt!
Jag har länge undrat varför trattkantareller ser så olika ut. Ibland liknar de Rödgul trumpetsvamp så det ser ut som en korsning. Kan det vara möjligt? Hur många sorter av de 2 olika svamparna finns det?
Undrar svamptokiga Annika

0 302 visningar
1 svar

Rodnande kremla

Roger Fred

28 sep 2004 kl. 15:07

Jag plockade en konstig kremla nyligen. Den växte i blandad lövskog intill en stig. Hattens färg varierade, kanske pga regn, i olika bruna nyanser. Fruktköttet var ovanligt hårt mot vad jag är van vid, särskilt i foten som var något färgad utanpå, ner mot marken. Konsistensen var ungefär som valnöt. Skivorna var något färgade, inte helt vita utan lite ljusbruna. När jag bröt eller skar i svampen rodnade brott/snitt-ytorna. I stekpannan blev den alldeles blå och ett vitt skikt fa…mer…

0 88 visningar
1 svar

Vilken sorts fjällskivling?

Annika

28 sep 2004 kl. 17:35

Min vänninna plockade den här svampen i småland.. Det verkar ju vara en fjällskivling av någon sort, frågan är bara vilken?? Jag hittar ingen fjällskivling med bruna skivor i min svampbok..

Den luktar milt (enligt min näsa), fotens färg i snitt är vit/svagt gul, och hattens “kött” är vitt. Ändrar ej färg efter snitt.

Länk till bilder: http://hem.passagen.se/adezign/svamp/skivling.htm

0 684 visningar
2 svar

ängschampinjon

Sonja

28 sep 2004 kl. 15:38

Har plockat massor av ängschampinjon där jag bor. Har ätit en del, det smakade mycket bra.Jag som aldrig annars plockar svamp undrar nu hur jag ska göra med det som jag inte orkar äta. Kan jag frysa direkt som dom är (skivade), eller måste dom förvällas först?

Ladda hem Svampguiden till din telefon!
Available in Google Play
Rekommenderat Svampguiden rekommenderar Kaffe.se för dig som vill ha riktigt gott kaffe med dig ut i svampskogen
Ny Version! Svampguiden+ är en ny och uppdaterad app för iPhone och iPad som nu äntligen också finns tillgänglig för dig som har Android!
Svamptork finns att köpa på svamp.se
Identifiera arter med hjälp av kameran i din iPhone