Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Är jättebesviken. Min dotter med familj åkte till Riddersvik med kuponger för att köpa Svampguids CD. När hon skrev ut kupongerna fanns ingen instruktion om att den inte fanns där. Från Tranås är det lite väl långt att åka för att träffa Pelle Holmberg.
Jag har hittat lite tallblodriska(läcker riska). Hur tillagar man den på bästa sätt?
Kan man blanda den med lite avkokt skäggriska, eller är det slöseri med tallblodriskan?
Underbart att hitta ca 10 liter gula kantareller under allt björklöv.
Verkar bli ett lika bra trattis- år som 2000. Hittade mycket idag. Dock väntar jag till nästa helg och plocka. Man behöver inte ha för bråttom. Men vad tog Karl-Johan vägen? inte en enda idag.
Använder man HELA Karl-Johan-svampen eller tar men bort “skumgummit” under? Och hur gör man då man torkar den?
Hittade en liten fast sopp igår som mest verkar vara en blodsopp. I min Nyhlén anges den som oätlig, men i Svampguiden som en “mycket god matsvamp”. Så jag antar att det bara är att äta? Det står också i Nyhlén att den “påträffas tämligen sparsamt” vilket rör min andra fråga: vad är värt att rapportera? Allt eller bara det som känns (min begränsade kunskap) ovanligt? Jag rapporterade rosenslemskivling. Igår hittade jag den på ett annat ställe.
Jag tycker att denna svamp smakar väldigt gott, men inte min mage. Därför vill jag gjärna veta om det finns någon i Salatrakten som helt gratis tar emot dessa läckerheter i den mån jag stöter på dem.
b.reyer@telia.com
hej.
alla miljöbovar i vårt avlånga land, som av olika anledningar förpestar vår natur
genom att pumpa ut diverse gifter i skog & mark. alla miljökatastrofer & försurningar som orsakas av diverse utsläpp, som man läser om dagligen nuförtiden .
har det påverkat svamparna i skogen på något sätt?? blir det oftare konstiga mutationer osv. var det bättre förr, även i svampskogen??
mvh
mats
Som svampälskare undrar jag om det finns någon god matsvamp utomlands som är värt att plocka. Jag menar: Jägare åker jorden runt för att jaga. Skulle vara roligt att åka till ett exotiskt land och plocka svamp man aldrig sett tidigare. Det ända jag känner till är tryffel i Frankrike. Håll med om att vore en höjdare att åka iväg ett gäng svampälskare till ett spännande land för att plocka svamp du aldrig sett tidigare.
Ojojoj!
Trodde inte att det skulle vara möjligt, men min fru och jag har hittat ungefär två kilo svarta trumpet svamp på ett och samma ställe.
Har letat efter de i ett par år nu och jag trodde aldrig att jag skulle kunna hitta de, speciellt inte så många.
Någon som vet hur mycket de är värda på marknad? Jag tänker inte sälja de, är bara nyfiken.
Undrar om någon vet om denna är (ätlig) god matsvamp. Hört att den ska gå att torka och ha som krydda.
Är bara så svamplycklig!
hittade massor med trattisar, och även ca en liter svart trumpet.
Trots allt rensandet som jag nu ska ta tag i , så...Jippi!
Jag plockade en hel korg full med blodriskor igår, men hann inte göra i ordning allt då.
Idag (1 1/2 dag senare) när jag ska fortsätta, så ser jag att ganska många har fått något vitt på fötterna.
En del känns också lite klistriga.
Jag antar att det är mögel???!
Jag hade tänkt torka dom, men undrar nu ifall jag inte borde slänga allt ifall det är farligt.
Tacksam för att snabbt svar.
Eva
Er gullnavling en spisesvamp
Hej alla duktiga svampmänniskor. Jag är en sån där som bara plockar kantareller (42, 6 kilo en så länge i år), men till frågan. Jag hittade en helt blå svamp idag kan det vara något annat en blåmusseron. Jag har tittat på svampguidens bilder av denna men jag tycker inte att de överensstämmer med det jag hittade, min var som sagt helt blå. Är det någon som kan hjälpa mig gärna med ett bidexempel, så kanske man kan lära sig en svampsort till. / Anette
Jag har hittat en bunke med blek taggsvamp som lär vara god. Nu är jag i och för sig ingen expert, men här i Umeå finns inget som kan tänkas förväxlas med denna. Efter att ha ångat ur vätskan så gjorde jag en gräddsås av den. Men när jag sedan smakade på den, så smakade den gott de första sekunderna, men sedan kom en stark besk smak smygande långt bak på sidan av tungan. Det låter kanske lite märkligt, men man kände exakt var smaklökarna satt. Nu undrar jag om jag kanske r…mer…