Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Kan man äta rodnande fjällskivling? Om inte, i så fall varför är den inte bra. Rekommenderas ju inte i nyare böcker. Hälsningar Sisela
Är det så att svartriska inehåller ett cancerframkallande ämne? Förr plockade vi ofta den - förvällde och saltade in med andra riskor, men så hörde jag att den hade ett cancerframkallande ämne i sig och slutade plocka den.
Ok, jag förstår om man inte vill avslöja sina ställen, men jag börjar tvivla på att det växer trumpetsvamp i Umeå med omnejd. Det är knappast nån kalkrik mark i den här delen av landet, eller har jag fel. Bevisa detta då! :-)
Roligare då att säga att goliaten växer i stora mängder.
Trattisen som var svart. Det har inte varit någon frost måste bero på något annat
dom lyser med sin frånvaro.Det finns ingen barmhärtig själ som kan viska i mitt öra vart jag skall åka för att hitta dessa delikatesser som alla pratar om .Kan åka princip från härnösand i söder till umeå i norr är tacksam för alla svar
sasselini@hotmail.com
Hej!
Kan någon säga hur fort trattisarna växer?
Lördag 11 sept var dom 2cm.
Just nu ganska svalt i norr.
Hur ska man frysa in kantareller?
Jag har fryst in dom utan att göra något annat än att rensa dom och nu smakar de beskt.
Måste man verkigen förvälla kantareller innan infrysning? I så fall varför?
Någon som har lyckats hitta rikligt med smörsoppar i år?
Jag bor strax utanför väckelsång och skulle så gärna försöka hitta dessa svampsorter vilket håll söker jag på?
Hej
Läste inlägget om sandsopp. Jag har hittat vad jag tror är sandsopp (nästan 100 säker). Det enda som inte stämmer är att den inte blånade. Jag har torkat den. Vad är felet?
Fantastisk dag i skogen med mycket KarlJohan. En hel del fötter stod det här och där utan hattar!!! Foten känner man ju igen. Någon annan som upplevt detta? För det ser ganska komiskt ut! Även djuren i skogen verkar tycka om denna delikata matsvamp! Vi fick i allafall ca 25liter rensad KarlJohan på 3 personer.Vi hann även med att tända en eld och grilla faviriten falukorv :)
Vi hittade även detta roliga exemplar av en/två KarlJohan.
/Totte
Har försökt att hitta svart trumpetsvamp men ej hittat några.Skulle hemskt gärna få förslag på skogstyp o.s.v. för att ha chans att hitta denna svamp.Tar hemskt gärna emot tips vart jag kan hitta den och även gula kantareller bor i Örnsköldsvik.
Tack på förhand
var så i samma skog i jylland som i søndags som då gav 8 kg rensad karl johan på 2 timmar på 2 personer. i dag blev det till 18 kg rensad vikt på 4 timmar på 1 person. helt otroligt tycker jag sjælv.
Lördag 18 september kl. 10-15 står jag i Tumba Centrum med en liten svamputställning och erbjuder svamprådgivning. Ta med er egna svampar och få dem artbestämda.
Lördag 25 september kl. 10-15 står jag i Hallunda Centrum.
Aktiviteterna bekostas av Botkyrka kommun och är kostnadsfria för besökarna.
Välkomna!
Hittade flera av dessa i juli, trodde det var rödgul trumpetsvamp men var osäker har nu hittat den i norsk svampbok under namnet Gullmosehatt(enstjärnig), har den något svenskt namn? Har någon erfarenhet av den?