Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Kan någon tipsa mig om en bra bok med bra bilder på vaxskivlingar.
Är den danska författaren den bästa boken? Jag har kollat i den en äldre upplaga men tycker att det kunde vara bilder på fler svampar,jag har hittat en röd vaxskivling som jag inte hittar namn på,tyvärr så fungerar det inte att lägga in bilder för mig på guiden.
Hej allihop
Just nu är det massor med stor riddarmusseron ute. Jag älskar ju verkligen streckmusseron och plockar en hel del av den. Dock låter jag riddarna stå kvar.
Jag har läst lite om händelsen i Frankrike som skapade frågetecknen kring stor riddarmusseron men jag känner inte att jag är alls nöjd med den information som jag fått fram.
Jag har uppfattat det som att musseronerna i Frankrike var plockade på samma plats och att det även gäller de musseroner som gavs till ...mer…
Hej! Grannens barn kom över i förrgår med mina favoriter taggsvamp. Dom hade även med sig två andra svampar, som är äldre exemplar och som nu har gulnat något sen igår…Någon gång såg jag en vit flugsvamp i skogen och tror att dessa också är det fast kanske äldre exemplar?Dom hade en ring som nu är borta på bilderna och en klumpig fot (slida??)
Kommer nog inte att tillaga dessa , men vill gärna veta så jag kan upplysa grannbarnen om att man inte bör plocka vita svampar. S…mer…
Hittade denna svamp i lördags när vi plockade trattkantareller. Den växte nära en mossig stubbe i en gammal granskog (nära Stockholm).
Hatten är 2cm och hela svampen är 5cm lång. Det fanns två stycken, men båda var lika små.
I Ryman-Holmåsen, SVAMPAR liknar den mest Stinkriska, men den luktar ingenting.
Norstedts STORA SVAMPBOK har ingen Stinkriska. Gråriska liknar också, tycker jag, men den verkar vara en större svamp.
Enligt svampexpert Peter Nilsson på NRM ”ser det ut ...mer…
Funnen i ett fuktigt parti västkustnära skog, mest björk och tall. Vid foten av en tall. Två fruktkroppar, den stora 25 bred. Gul kant, gult kött i kanten, gula fläckar på foten. Skivor något nedlöpande. Ljusa skivor som mörknar till bruna.
Mina hemmaskogar och dessa ståtliga ser jag inte ofta.
Tacksam för tips, har varit inne på gulnande, mångkransad och andra men tror inte på någon av dem.
Hej, jag hittade dessa konstiga runda saker någon centimeter ner i marken i en granskog i Västergötland. Vi skar några av dem på hälften, vilket syns på bilden. Vi spekulerade om att det kanske skulle kunna vara någon sorts tryffel, men förstod efter lite sökning på tryfflar att det antagligen inte var så.
Någon som vet vad dessa klumpar är?
Jag har ett gäng svampar som jag hittade igår och som jag har problem med. De här två arterna växte tillsammans kring en högstubbe av ett lövträd (ädellövträd eller asp). När det gäller dessa har jag en aning om vilken riktning jag ska åt och har funderingar kring släkte/art men vill gärna ha synpunkter på dessa.
Serie 1: Denna fanns i mycket stor mängd runt och även en bit upp på högstubben. Kraftigt hygrofan. Den har mörk spormassa och pleurocystider med kristaller. P...mer…