Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Hittade ett skinn på nedfallna grenar av ek och efter mikroskopering såg jag på cystiderna att det var en Peniophora och misstänkte då att det kunde vara Peniophora quercina. Sporerna var korvformiga men endast 7 - 8 x 2,5 -3,5 mikrometer vilket bättre stämmer med lindskinn P. rufomarginata. Kan lindskinnet uppträda på ek eller kan det vara någon annan art jag funnit?
I det senaste numret av Svensk Botanisk Tidskrift finns en mycket intressant artikel om tallskogen och dess svampar. Se vidare länk:
I de goda gamla dagar (Innan sekelskiftet) plockade jag massor av KarlJohan i de gamla bokskogarna. Efter sekelskiftet har jag kun funnit et fåtal på ställen, där det tidigare bugnade af dem i högsäsongen.
Jag har min egen- men bestämt inte vetenskapligt bevista- teori om, at dette främst är gå grund av mördarsniglarna. Mördarsniglarna gjorde ju sitt intåg i løvskogarna för ungefär 15 år sedan, och de kan nog finna dem så snart de stikker fram över jordskorpan.
Jag u…mer…
Pseudoips prasinanus,
helsnygg, hittade häromtimmen hyperhäpen hustru hemma i fönster i vår lilla orkideodling.
Jag lyckades ta några mindre bra men iaf dokumenterande bilder i halvmörkret innan fjärilen fick sätta sig i kylskåpet för att hålla sig lugn tills morgondagens fotodagsljus förhoppningsvis infinner sig!
Efter fotning får den sen tillbringa resten av vintern i kylskåpet och bli vårfrisläppt - i det vårgröna!
Fjärilen är inte ovanlig, bara ovanligt vacker, spec…mer…
Hittade en fingersvamp igår tillsammans med tall. När jag artbestämmer den med hjälp av Nordic Macromycetes hamnar jag på Ramaria lutea. Enligt artbeskrivningen växer den i löv- och barrskog och alla karaktärer stämmer. Men när jag googlar detta artnamn får jag upp ett artfaktablad som berättar att Ramaria lutea är det vetenskapliga namnet för guldfingersvamp, som växer med bok. Är det någon som har en aning om vad R. lutea i NM motsvarar i dagens terminologi?
Hejsan!
Nu har vintern slagit till ordentligt så nu är det kört för skogspromenader på ett bra tag. Tid att gå igenom bildskörden från i höstas däremot. Dessa växte i gamal mörk blandskog i dalarna i en sluttning i skog med fina naturvärden. Om någon har tid och känner sig manad är jag såklart tacksam för förslag på vad det kan röra sig om.
Nytt personligt rekord blev det idag när jag hittade en handfull fina trattkantareller. Sent eller tidigt? Hursomhelst fick jag uppleva ett stycke oförställd glädje och blev påmind om vad som väntar längre fram i höst.
Dessa svampar hittades vid en rotvälta av gran. Svamparna är lite sega och ungefär 5 cm. Är inte mikroskoperad ännu. Om det är en Clitocybe har man heller inte alltid nytta av detta. Är i stuga i Dalsland och har inte tillgång till bestämningslittertur. Jag tror inte jag sett denna svamp tidigare. Någon som har ett förslag.