Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Var egentligen ute och plockade bär i småland, och stötte då på den största mängd svamp på ett ställe jag någonsin sett. På en yta på kanske 100x200m fanns utan problem några tusen sandsopp(endel övriga soppar också, men överhängande mängd sandsopp). Är det vanligt att denna förekommer i sådan mängd?
Jag hittade några svampar idag och jag tror att det kan vara kremlor. Har läst om kremlor här i svampguiden och tycker att beskrivningen av ätbara kremlor stämmer bra överens med svamparna på bilden… men jag har inte gjort det där sista testet, att man ska smaka….tänk om det inte är kremlor???
På den översta bilden är hatten brun och på den undre är den snarare rödbrun. Tack på förhand!
Found these today just inside a dense pine forest. White meat, netting on top of foot underneath hat. Foot and hat are firm. Hat is definitely yellow, not a light brown. Mild flavor and the scent smells like a KJ to me. Except for the color of the hat, looks just like a KJ.
I searched through this website and also the ‘soppar i norden’ and have no idea what they are?? Help? :)
Har hittat en sopp som i allt väsentligt liknar en brunsoopp men den är något större och köttet blånar vid snitt. foten är också skarpare röd.
Hej, i går plockade jag tre giftige svampar (kanelspindling eller toppig giftspindling). Jag ar just borjat att plocka svampar och jag forvekslede dem med kantarell.
Jag fandt ut av at svampan inte var kantarell och smed den ud 1 timmar senare.
I dag är jag panik angst over, om jag kan blivat förgiftet av at beröre denna svamp (om jag har rört min mund efter). Er her nogen som kan hjelpe?
Tack,
några normala i torsdags – och en skum idag.
I går gick jag – ffg efter gallringen för några år sen – igenom hela den gamla odlingsmarken öster om Trollträsket – ganska noga t.o.m. Det ser ut att kunna bli riktigt bra där igen, om det bara nedkommer en massa vatten!
Nu fanns dock inte mycket att titta på – och ännu mindre att skörda.
Men roligt var det att återse en sälgticka som jag fotade och visade 2008, då mer änglalik än nu men inte heller då ”väldigt ...mer…
Hej,
Är nybörjare på detta med svamp och såg under senaste skogsturen en massa enorma svampar, så tänkte försöka ta reda på vad det var för några.
http://imgur.com/amMHNSV
http://imgur.com/M66EzT1
http://imgur.com/aDi6blW
Någon som har någon aning vad det är för svamp jag har att göra med här? :D
Tack på förhand!
Hejsan,
jag har hittat en massa soppar, bl.a. lärksopp, tegelsopp, stensopp och rutsopp. Då jag inte har tork, eller ämnar äta allt nu, tänker jag därför frysa in merparten.
Hur gör ni? Skall man förvälla och sedan frysa i der lilla spad som blir kvar, eller skall man stycka och frysa in rått?
Vad blir skillnad i hållbarhet och smak, tycker ni som provat?
Med vänlig hälsning,
Villrådig
Jag har fått en förfrågan om en svamp på en träbyggnad och konstaterat att det är Vedmussling.
Jag har googlat men hittar inget “botemedel”.
Finns det något man kan göra för att ta död på svampen inne i träet eller är enda lösningen att riva bort det angripna (+ev. en del runt omkring) för att stoppa svampens framfart och hindra fler angrepp i byggnaden?