Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Tyckte det passade med tanke på Dennis nyligen inlagda fråga.
Naturligtvis osäker, men tycker att citronskål känns som en trolig kandidat.
Riktigt små svampar som växte på en avbarkad del av en grov, liggande ekgren.
Ett lästips, för er som är intresserade av ängssvampar har det kommit en gedigen och läsvärd rapport skriven av Anders Janols som finns att ladda hem som PDF längst ned på Länsstyrelsens hemsida:
http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/publikationer/rapporter-2012/Pages/201210-angssvampar-i-dalarna.aspx
Hittade idag en svamp, som växer på ek,
fick en känsla av korkmussling.
Men när jag googlar så är den så ljus.
Den svampen var rödbrun, ungefär som grantickan, men hade musslingens undersida.
Kan jag tro rätt?
På torghandeln i city hittar jag numer något som kallas svensk odlad KarlJohan. Enligt torgkillen ska svampen vara odlad i Norrland….men jag tvivlar starkt. Googlade lite snabbt men hittar ingen som marknadsför sig på våra svenska sidor. Nyfiken som jag är köpte jag ett hekto för att provsteka. Blir spännande…. Någon annan som har provat?
Hej!
Jag har sökt information om sporsäckssvampar framförallt skålsvampar, och resultatet är ganska magert. Söker främst info om vednedbrytare i Sverige. Har någon tips på relativt färsk dokumentation i form av artiklar, uppsatser eller liknande? Undrar även om någon vet vad som ger den gröna och gula färgen hos grön- och citronskålar?
Hej!
Jag vill sätta igång en diskussion om lämpliga mikroskop, okular,objektiv o.s.v. för svampstudier.
Tips på fabrikat och typer som finns på marknaden.Gärna en presentation av vad ni använder.vill inte bara ha en hänvisning till “Svamp studier med mikroskop” av Åke Strid, utan mer konkreta förslag.
Gårdagens rostföreläsare tipsade om lite av varje, bl.a. en disputation – på fm idag – behandlande svartrost/berberis.
Finns att hämta här – om ngn är intresserad!
http://pub.epsilon.slu.se/9222/
Hej, är (ganska) säker på att det är rödbrun jordstjärna som dyker upp lite då och då i rabatten med jordgubbar, gräslök, kärleksört, lavendel och tidigare en fantastisk mahonia. Dagens skörd innehöll bla en med en diameter på 10 cm. Kollade rabatten för en vecka sedan och då fanns det ingen alls. HJÄLP!!!
Vill och kan någon sätta in en bild här i min länk
på en epålettsvamp.
Jag befinner mig i Norge, var ute en sväng i morse. Hittade en liten mm-stor vitaktig fjunig svamp, rund i formen, undersidan tydliga skivor.
Hattkanten lite invikt. Fick en känsla av ovan nämnda svamp. Har dock aldrig sett den i verkligheten. Växte på en träpinne, löv, vet ej trädslaget, men det finns mycket ek runt omkring.
Kollade på Google, men tyckte inte att bilderna var likt.
Tacksam för hjäl…mer…