Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
I natt kommer jag arr sova på söta örat.
I går tog gubben o jag en tur i hagarna hemmavid.På en gran i ett skogsbryn ca 50 m framför sitter en ståtlig berguv. Det var en fantastiskt upplevelse.
Idag vandrade vi genom skogar och enhagar på ett annat ställe. Vid en sjöstrand där isen höll fick jag se en hel del kanöron på vide. sean kan ni nog räkna ut resten, det blev hopräknar 21 trollhänder.
På bild 2, lite vackra björktickor.
Bild 3.
Undrar bara, är det modernt med utsvä...mer…
Strax dax för räkningen av våra vingade vänner – och ”ovänner”!
Här finns anvisningar för alla intresserade:
http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/fagelskadning/vinterfaglar-inpa-knuten/
De här så pytterna växte på gammal asplåga. Med blotta ögat såg det ut som argusöga.
Men hemma uppförstorat föll den teorin.Med lupp syns färgerna bra.
De varierar på insidan från gul, oliv till brunt.På utsidan är de håriga. Jag gissar på Cerina Neodasyscypha på den stämmer färgerna bra.
Vad tycker ni?
Jag har suttit och artbestämt lite arter åt länsstyrelsen i Norrbotten, och har kört fast med en art. Bilden visar hur den såg ut på plats. Den växte på marken i en sandig, gles gran-tallskog, nära en avsågad tallstubbe.
Som torr har den nästan vitt kött, och det ser fibrigt ut. Tofsarna på ovansidan har blivit nästan svarta. Porerna är kantiga och mycket grunda, ca 3/mm.
I mikroskop ser man att hyferna har söljor. Några skeletthyfer har jag inte hittat. Sporerna är allantoi…mer…
Jag har fått lite förfrågningar angående judasöron igen. Någon trodde att de hittat judasöron men det visade sig att det handlade om snurrkrös. Jo de två arterna kanske kan uppfattas som rätt lika men så här är det.
Judasöron som små är tjockväggiga och en mycket knubbig liten svamp som när den blir större övergår till att vara en rätt tunnväggig svamp. Vad menar jag då med stor? Jo vid storleken av ett kreditkort så har den i regel tunna väggar eller man kanske skall ...mer…
har skaffat mej ett jättejobb , försöker mej på att sätta rätta namn på svamparna i denna bok, så det är mycket bläddra i Dyntaxa för de rätta namnen (visst kommer jag att släppa listan om den blir färdig någon gång) men det underbaraste med att hålla på med detta är att Dyntaxa har kört över namnkommiten och kallar vaxingarna för det mycket bättre VAXSKIVLINGAR
ja eller på Råå/Esket som det heter där det ligger. Det är inte så uppmuntrande att besöka det som för bara ett år sedan var de finaste fynden av trollhand som jag gjort.
Alla gamla stroman är så gott som döda eller döende och många av de nya är fortfarande angripna av mögel. Endast ett fåtal ser ut att trivas. Lite glädje dock i den smolkfyllda bägaren är att jag hittade en del “nya” stroman som inte har synts pga. grönskan som rått innan. Tillväxten går mycket långsamm…mer…
Kan någon tipsa mig om var jag kan köpa olika svampar t ex kantareller i porslin, keramik, papier maché eller dylikt för att ha som prydnad? Tacksam för hjälp