Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Har idag haft turen att hitta några kilo blomkålssvamp, för allra första gången.
Hur tillagar jag det bäst, kan man steka den som man gör med kantareller.
Kan jag typ förvälla och frysa in det som inte äts idag?
Tack på förhand! :)
Är pluggskivlingen att rekommendera som matsvamp. I Cortins svampbok från 1975 anges den som misstänkt. Jag vet dock att svampplockare i Tyskland förr i tiden samlat den och att mina vänner I Tyskland säger att en tysk svampforskare vid namn Julius Schaeffer åt den. Kanske är den underskattad?
Dessutom säger man att man kan äta röd flugsvamp om man drar av hatthuden!!
Någon som vet?
Hej!
Är urusel på svamp, det enda jag kan/törs plocka är gula kantareller, men idag hittade jag mängder av de här som jag TROR är trattkantareller….Växte i tjock mossa och när jag sett en så såg jag typ tusen till ;-)Vågade inte plocka fler än de här två dock…Har ihålig fot och ser möjligen lite ljusare ut på bilden än de är.
Tacksam för svar /Ullis
Jag har hört att cesiumhalterna är väldigt höga i umeåtrakterna i år. Är det någon som vet mer och kanske kan tipsa om hur försiktig man bör vara?
Jag har som många andra här noterat att det är väldigt gott om svamp på våra tallhedar, men kan man verkligen frossa i svampen nu?
Jag har sökt gula kantareller i år i skogarna runt om här på Åland. Jag har nästan inte hitta någonting, men andra personer har hittat massor. Söker jag i fel skogsterräng? Hur skall skogen se ut? Kan någon hjälpa mig att söka på rätt ställe
Nr 1: Dessa är små; hattar 3 - 4 cm;
toppiga och allra överst ytteligare en liten topp. Ingen lukt. Växer i mossa med gran - tall.
Jag har en fundering - olika djur äter ju olika saker i naturen - helt naturligt - MEN jag kan inte komma på något djur som äter svamp - om man inte räknar maskar - vilka jag inte vet om dom äter svampen eller vara bygger bo i den . Dessutom förknippas ju inte ovanligt maskar just i saker som inte är så fräscha… Jag kan inte komma på något annat i naturen som vi människor äter men inga djur… egentligen ingen fråga men en fundering - någ…mer…
Vänder mig till dig, eftersom du tycks vara online. Kan du kolla tråden “Vad är detta för svamp” av L O N
Är pluggskivlingen att rekommendera som matsvamp. I Cortins svampbok från 1975 anges den som misstänkt. Jag vet dock att svampplockare i Tyskland förr i tiden samlat den och att mina vänner I Tyskland säger att en tysk svampforskare vid namn Julius Schaeffer åt den. Kanske är den underskattad?
Dessutom säger man att man kan äta röd flugsvamp om man drar av hatthuden!!
Någon som vet?
.....blev glad när jag som turistbyråansvarig hörde att man tagit fram en broschyr på 24 språk som vi kan ge våra turister…..men…....jag får alltså själv skriva ut 24x 5 ex av en pdf fil…..sen är en av mina favoriter med som något man absolut inte ska plocka = (
stenmurkla
http://www.gic.se/article.asp?CategoryID=7024
länk har ni här: