Forumet här på Svampguiden är till för dig som vill lära dig mer om svampar. Du kan ställa egna frågor och du kan svara på andras. När du tycker att frågan eller svaret är bra kan du rösta upp det
Nu i svamptider är det många frågor i forumet, och det finns inga garantier för att svaret du får från andra forumbesökare är korrekt om du t.ex. vill ha hjälp med artbestämning av matsvampar. För att underlätta din bedömning av svaren har vi följande stödsystem:
- Frågor och svar måste följa forumreglerna.
- Alla signaturer som efterföljs av en stjärna indikerar att personen är verifierat svampkunnig.
- De svar som har fått etiketten bra svar indikerar att svaret är bra och godkänt av en verifierat svampkunnig medlem.
- Vi ser gärna att du röstar upp alla frågor och svar du tycker är bra, även äldre inlägg. Du kan lägga en röst per inlägg och du kan lägga max 30 röster inom den senaste 24-timmarsperioden.
- Det totala antalet röster visas vid varje inlägg. Din röstning är anonym, dvs ingen kan se vem som har röstat upp ett inlägg.
- Varje röst på dina inlägg ger dig poäng: +5 poäng om det är en fråga, och +10 poäng om det är ett svarsinlägg.
- Dina totalt insamlade poäng syns överst till höger på sidan när du har loggat in. I dagsläget är det enbart du själv som ser dina intjänade poäng men det kan komma att ändras och synas på din offentliga profilsida. Poängen med poängsamlandet är fortfarande oklart, kom gärna med konstruktiva synpunkter och kritik. Syftet är att motivera till att skriva bra frågor och svar i forumet.
- Du kan skapa inlägg anonymt genom att använda en signatur som inte är upptagen, men du kan bara rösta och samla poäng om du har ett konto och är inloggad.
Det finns fina riddarmusseroner på tallheden nu, men jag har gått förbi dem några år, hur är det med er, plockar ni dom?
...men de gula kantarellerna när ni ska frysa in dem?
Fick höra att de blir beska i smaken om man bara fryser in dem utan att “förkoka” dem…
Vad rekommenderar ni?
Nej nu har jag tröttnat på att vänta på mer regn och att det ska hända saker ute i skogarna..!! Jag bor mitt i stan och det har bara blivit några få och tyvärr totalt fruktlösa turer.. Men nu är det ju en 10 dagar sedan det öste ner regn i ett dygn så min enkla fråga är, har det vuxit fram några älsklingar här ute i skogarna runt Stockholm?
är så osäker på sotvaxskivling!finns det någon giftig förväxlingssvamp till den?
Undrar om det ska komma en “rodnad” att svampköttet blir rödare vid hatten när man delar på svampen.
Hej! Jag undrar om någon har ollor/hyllor till svamptorken Evermat att sälja? Även intresserad av att köpa ytterligare 1 tork. Betalar givetvis frakt! Tacksam för hjälp!
septembernotis handlar om lökbrosking - och Peter skriver om svampmat.
http://svampklubben.org/sept2011.html
Idag hittade jag mängder med trattisar på lite olika ställen, men vissa av dem både ser och känns lite annorlunda nu när jag går igenom dem. Det var rätt blött och mossigt på några av plockställena, så därför funderar jag på om det kan vara rödgul trumpetsvamp som har smugit sig med (vilket ju inte gör något).
Ovansidan är fjällig och lite träv, och kanten är vågig om man jämför med många av de andra. Har jag haft tur, eller är det en “vanlig” trattkantarell?
Den här svampen blir jag inte klok på. Hittade den första gången förra sommaren. Växer i en syrénbuske.
Doft: tämligen svag men påminnande om stolt fjällskivling, särskilt ringen
Vita sporer
Stor
Hattdiameter: 21,5 cm
Höjd: 29 cm
Mellan
Hattdiameter: 13 cm
Höjd: 22 cm
Liten
Hattdiameter: 5,5 cm
Höjd: 18 cm
Någon som kan hjälpa mig :)
Hitade idag 5 st Blomkålssvampar på en och samma svamptur (personligt rekord) Dock ingen lika stor som Bengts i föregående inlägg! Ska göra friterad imorgon til våra gäster!
Hej på er! Har ett superställe med rödgul trumpetsvamp sedan 20 år tillbaka i tiden! Förra året drogs en ny vägsträcka förbi mitt ställe det är ca 50m från mitt ställe.Räcker det att skölja med vatten eller borde man låta bli att äta den alls? Vägen är ganska hårt trafikerad!. Kom igen blåstjärnor! Tacksam för svar!.
Halloj!
Har plockat några soppar som jag tror att jag har artbestämt…med hjälp av så väl svampbok som denna eminenta sida. :)
De har - av vad jag kan bedöma - de karakteristiska dragen i fråga om färg, mönster, form och hur de rodnar eller ändrade färg vid tumning osv.
Bild 1 - Tegelsoppar små till stora
Bild 2 - Björksopp t.v men den till höger? Ett gammalt ex? Den var mkt “svampig” i hatten och inget jag använde…
Bild 3 - Brunsopp. Är lite osäker men några bilder på den ...mer…